2019-10-06
今日又嚟咗公司附近嘅大榮華酒樓飲,雖然話係嚟飲茶,其實係掛住佢哋嘅乳豬飯先真。其實冇幾耐之前,我都未嗌過呢度嘅燒味飯,後來一次唔打唔撞試咗,就愛上左啦。呢度嘅白飯,煮得好好,好挺身,總之就係傳統酒樓有嘅水準,幾啱我哋胃口。燒味都係唔錯嘅,唯一就係可能有時會冇晒乳豬,或者冇燒到,咁就可以試佢地D叉燒同雞,都唔錯。我哋今日就比較肚餓,除左乳豬拼油雞飯外,仲嗌左幾味點心。咖喱豬皮魚蛋就好大碗,相中係食左少少的,魚蛋質素一般但俾得好多,差啲食唔晒。然後再嚟咗個叉燒餐包,鹹水角,仲有一碟油菜。呢度嘅叉燒餐包係比較實淨,大大個,咬落去唔會有空心包嘅情況出現,所以其實一人食一兩個都好飽。鹹水角大隻,不過有啲硬得滯,都OK。最中意就係佢地個泰式魚餅,明知係黎貨的,彈牙又有香葉味,又唔錯,個人中意食冇計。主角乳豬拼油雞飯。乳豬熱熱的,皮脆,多肉,不太肥,俾得都幾多。平日午飯時都食到乳豬,真係要感恩。油雞夠味,豉油香,雞肉滑,好正,再送幾條菜。白飯係另外裝開一碗,好岩老人家口味。依度成日都唔少人,但傳統酒家黎講依度服務都幾殷勤,唔會話寸寸貢咁樣。但如果自己太少人黎嘅話,就要可能搭枱。如果你行得太慢嘅,甚至
鹹水角大隻,不過有啲硬得滯,都OK。
依度成日都唔少人,但傳統酒家黎講依度服務都幾殷勤,唔會話寸寸貢咁樣。但如果自己太少人黎嘅話,就要可能搭枱。如果你行得太慢嘅,甚至要等位添。