2020-01-11 469 views
今晚繼續食中菜,灣仔我唔太熟,但朋友就介紹左呢間酒樓, 話佢啲燒鵝幾好食,咁就嚟試下啦。上到嚟都幾多人,感覺好熱鬧好港式,因為太多人,我就唔影環境啦,因為只會見到好多人。睇佢個餐牌都幾多小菜揀。而我朋友介紹咗燒鵝,所以我都目標明確地嗌咗個例牌先。其次我自己就好鍾意食龍躉肉,因為除咗啖啖肉之外,佢層皮煙煙韌韌都好好食。所以就嗌咗個一餸兩味。因為我想食佢隻燒鵝髀,所以就貴小小揀左個下庄。佢隻燒鵝都幾肥下,所以少出嚟真係好香好邪惡,佢個外皮又係燒到又香又脆,而個髀位更加係又滑又腍。龍躉第一味係翡翠炒班球,龍躉切到大大片,啖啖肉,夠鑊氣,啲西蘭花都吸晒味。第二味係金銀蒜蒸頭腩,佢個腩位簡直係滑到不得了,個魚雲都好大舊,食魚食到膩都係第一次。食飽飽,當然唔少得糖水,今晚係紫米露,唔會太甜,岩晒我,但如果可以加埋西米露就冇得頂啦。

睇佢個餐牌都幾多小菜揀。

2020-01-11
$420 (Dinner)