2022-11-01 112 views
年紀大咗,口味都唔同咗,我近年對中菜感興趣,特別係潮州菜🥢。幸好身邊朋友同樣識飲識食,我哋一齊發掘邊度有好食嘅潮州菜,呢晚就幫襯咗位於灣仔嘅「正潮樓」。估唔到餐廳平日晚上都爆場,人氣頗高的。呢度環境四正,裝修略帶中式古典風味🏮,另外老闆以至店員們都幾有禮貌。題外話,餐廳設有茶位費,每人$12。蝦棗拼蟹棗($168/例),雙棗絕對係真材實料之作,雖然佢哋係炸物,但拿捏得好好,香脆而唔油膩。🦐蝦棗並無泰式蝦餅咁彈牙,蝦肉攪得更茸,並混入沙葛同肥豬肉等,整體口感較為豐富。🦀蟹棗包裹一絲絲蟹肉,蟹肉味道鮮甜,再沾埋伴旁嘅潮州桔油,甜甜的,好惹味。老菜脯炖豬肚($68/位),老菜脯久經存放變成黑色,味道甘香,無想像中咁重口味。湯品同時用上豬骨同豬肚一齊煲🐷,顏色偏深,飲落帶胡椒香,好暖胃,而豬肚就煙煙韌韌。水晶白桃粿($58/3件),餐廳提供一系列嘅㷄烙小食🥠,老實講好少食冇乜概念。白桃粿個樣有啲其貌不揚,似煎粽,不過食落幾得意。水晶皮晶凝爽彈,內裏包含豆蓉、豆沙、蓮子同冬菇等,感覺有啲似甜嘅茶果。糖醋煎伊麵 ($118/例),既然嚟到潮州菜館,就當然要試吓啲地道嘢。初嚐糖醋煎麵🍜,所以無得同出
老菜脯炖豬肚
水晶白桃粿
糖醋煎伊麵
糖醋煎伊麵 ($118/例),既然嚟到潮州菜館,就當然要試吓啲地道嘢。初嚐糖醋煎麵🍜,所以無得同出面嘅比較,麵餅應該唔係伊麵,鹼水味略重。煎麵並非茶記嗰啲肉絲炒麵咁酥脆,反而似用麵整嘅薄餅,沾砂糖同紅醋食都匹配,但兩個人食呢碟麵就有啲多同悶🙈。
干貝海鮮粥
干貝海鮮粥($68/位),🍚潮州粥嘅特色係「糜」,即係指只需要等米粒「開花」就可熄火,米嘅狀態相對完整同粒粒分明。上文係引述網上嘅資訊,簡單啲講就係似粥同泡飯之間。冇諗過海鮮粥咁大碗,兩個人都夠食;配料主要係干貝仔同魷魚🦑,味道清清哋,唔飽滯。
福果甜芋泥
福果甜芋泥 ($48),呢款甜品真係唔係度度有,🍠甜芋泥密度高,細細碗已經夠晒。佢口感偏黏,芋頭香持續於口內,甜度適中。
清心丸綠豆爽
清心丸綠豆爽 ($48),綠豆糖水清甜,綠豆煮至綿綿的,豆香濃郁。清心丸呈完全透明狀態,口感滑溜,但就同九龍城糖水舖食到嘅唔太同🤔。
總括嚟講,我哋今晚食嘅全部都係潮汕特產,未必喺一般中菜酒樓食得到。由於肚皮有限,有部份菜式如滷水等,未有機會一一品嚐。如果有興趣到訪的話,可以預先睇定餐牌,因為手工菜項目要預訂啊🙏🏻。
$330 (Dinner)
老菜脯炖豬肚
清心丸綠豆爽