2017-03-19 4134 views
以往客家人大時大節都會食盤菜,一家大小圍桌共食,共聚天倫。時至今日,盤菜愈來愈普及,每近新年好多大型連鎖中菜餐廳都有供應,甚至快餐店亦會有盤菜嘅踪影。但身為客家人嘅我又點會啱嗰D新派口味,總要食返最愛嘅傳統味道,而呢度就係我嘅第一選擇。呢度只有分大盤同小盤,大盤係約12人份量,而小盤就約6人份量,內容都係一樣。訂咗日子同時間去拎,就拎回家自己翻熱喇!(溫馨提示,最遲7點拎,同埋個盤係唔可以用電磁爐。)返到屋企,放上爐上加熱一陣至微微出煙,再打開封住表面嘅錫紙,一陣陣熟悉嘅香味引得我口水流!食材依舊堆到成個山丘咁,比較貴嘅食材會鋪滿表面,有大蝦、蠔豉、油雞、燒鴨、鮑片等等,下層就係豬腩肉、魚蛋、豬手、支竹、芋頭、冬菇、豬皮、蘿白。通常我會由面層食起,一來係座山太高,二來係因為面層嘅食材唔會好吸味,煮太耐只會變老。雖然唔好睇,但建議大家一路食不妨用公筷摷亂下,當你食到下層嘅時候,你就會發現原來下層已經嘅食材已經吸曬所有食材嘅精華,豬腩肉、豬手、芋頭、蘿蔔等等平時呢D唔起眼嘅食材,會變身成為美味非常嘅極品!最後記得記得!唔好做大嘥鬼!因為隔餐食更入味哦!
以往客家人大時大節都會食盤菜,一家大小圍桌共食,共聚天倫。

最後記得記得!唔好做大嘥鬼!因為隔餐食更入味哦!
2017-01-24
TakeAway