2019-05-24
醉瓊樓係做傳統客家菜,雖然看似平凡沒有特別,但要做得好,仲係keep住好真心唔係咁易,醉瓊樓做左40年以上,我間唔時都會嚟食,只因為出面無一間水準好似佢咁穩定。晚餐時段套餐好抵食,午餐就50蚊一口價全包,包茶芥加一,擺低50蚊就有一碟出色嘅鹽焗雞,雞色澤分明,肉質爽唔韌仲要皮一定滑一滑,鹽焗好均衡,唔似出面果啲完全唔咸,總之食唔出有鹽焗嘅感覺。我就一定食梅菜扣肉,真係無得輸,雖然佢上碟時成碟扣肉會直接放在飯面上,對於一啲講求衛生嘅食客一定接受唔到,但事實就係只要好食,絕對接受佢嘅上菜方式,而佢亦唔會為討好你而改變佢嘅作風,呢啲或許就係老店嘅堅持所以就到今時今日仲keep到水準。講番碟扣肉,佢嘅梅菜係甜口嘅當然唔會有渣啦,最出色當然係嚿豬肉,一定係肥瘦分明,仲要好甘香,出色。