2019-12-09
星期六,晨早流流,約咗個朋友一齊去行山,行山之前就梗係要食飽啲嘅,所以就嚟咗端記茶樓食飽先至出發!已經係第二次嚟啦,人大咗就愈係鍾意體驗呢啲原始風味,始終平時喺城市居住得耐呢啲傳統野真係買少見少。入返正題先,其實交通好方便,一啲都唔難嚟到,喺荃灣市區坐80號小巴去到總站行多兩步就到啦。呢度係自助式茶餐,拎碗筷、茶水、點心呢啲全部都係自助,只有埋單呢個動作要職員幫手。其實自助都幾好吖,睇啱咩嘢想食就拎嚟食,啲姐姐仲會嗌咪介紹有咩係新鮮出爐嘅嘢食,啱食嘅就出去拎,咁樣真係好有特色嘅。唔好以為咁早無咩人呀,其實我地9點左右到都已經人頭湧湧嫁啦,再遲少少嘅話真係搵個位都難!聽講西洋菜係現摘現煮,好似好新鮮咁!我之前最多都係飲過西洋菜魚湯同西洋菜蜜,從來都未食過真正咁樣煮嘅西洋菜,所以無理由唔試吓啦。一碟西洋菜都幾大碟!另外我地仲拎咗鹹魚飯、叉燒包、豆腐花等等兩個人飲茶,食到咁多款點心都算係咁啦!睇其他人啲comment話覺得啲職員態度好差、嘢食又垃圾、環境又污糟等等,但係我就完全唔係咁諗,職員好有人情味,話就話自助式,但係其實有咩問佢地,或者有咩要佢地幫手都會幫。至於嘢食方面,其實我覺得呢啲點
一碟西洋菜都幾大碟!
另外我地仲拎咗鹹魚飯、叉燒包、豆腐花等等
兩個人飲茶,食到咁多款點心都算係咁啦!睇其他人啲comment話覺得啲職員態度好差、嘢食又垃圾、環境又污糟等等,但係我就完全唔係咁諗,職員好有人情味,話就話自助式,但係其實有咩問佢地,或者有咩要佢地幫手都會幫。至於嘢食方面,其實我覺得呢啲點心仲好食過出面酒樓嗰啲,如果係要將端記茶樓同鼎泰豐呢啲等級比嘅話,咁就實係會比下去嘅。環境方面,唔會話超級十分乾淨,但都未至於污糟喎,大致衛生,唔會有太多蚊蟲,塵又唔多咁,反而空氣清新,遠離塵囂咁囉。唯一諗到嘅缺點就係價錢少貴,但都係可接受範圍。
如果你自問係想回歸簡樸,想感受原始風味同人情味嘅話,不妨嚟呢度一試啦!