2023-02-08
今日約左個fd出黎食飯,見佢咁耐無番香港,緊係一齊去食啲港式野食😬 google完搵到新強記好似幾出名,一於就試下。大約上晝至中午時段黎,都已經有好多客,睇黎都係好受歡迎既酒樓😆。點心同粉麵既選擇都好多,唔同野食都有唔同既供應時間,好在我地想食既點心都仲有供應😆🍴椰香黃金糕平時都係過年先食到黃金糕,今年無食到就嗌黎食下。啲糕甜甜地幾好食😋仲要超彈牙,一籠有三大件🍴豉汁鳳爪、姜蔥牛栢葉呢兩樣飲親茶都必嗌,係酒樓既水準👍🏻🍴蟹子燒賣皇肉質紮實,值得試試🍴椒鹽豆腐呢個真係好正😆 岩岩炸起新鮮滾熱辣,唔洗點醬已經勁好味,外面又脆又香口,入面既滑豆腐就入口即融。一碟有好多粒,食到停唔到,我地食到最後先醒起未影相🤣推介!(連隔離枱個婆婆都問我地呢個咩黎🤣話好似好好食)🍴香妃雞飯兩個人食點心加個飯就夠曬飽,而且份量都好多。可惜個fd唔食鵝,如果唔係都好想試下佢地既燒鵝😋除左點心,以前食過佢地個雞粥都好正。今次得2個人,食得太飽食唔到咁多野,下次再黎試下先。
🍴椰香黃金糕
🍴豉汁鳳爪、姜蔥牛栢葉
呢兩樣飲親茶都必嗌,係酒樓既水準👍🏻
🍴蟹子燒賣皇
肉質紮實,值得試試