2017-05-03
今日嚟咗新蒲崗搵我朋友,探下佢個BB,順便睇吓附近有乜嘢好食,去到新蒲崗中心見到上面嗰層,有一間叫做「赤山風味日本料理」嘅餐廳,我同我朋友都想食日本野,所以就入咗去諗住試吓。入到去,啲位置好寬敞,同埋好整潔,店員就安排左我哋坐收銀隔離嘅位置,可以坐四人枱,好舒服。於是我哋睇吓牆上面有乜嘢優惠,見到有一個馬糞海膽做緊推廣,好平呀!$48炸,出面都食唔到呢個價錢有咁嘅質素,所以我即刻叫咗一板「馬糞海膽」!另外我哋都叫咗樣刺身食,就係「三文魚」。同埋見到佢啲「泰式生蝦」咁吸引,我哋都叫咗一碟黎試吓。啲刺身嚟到喇,個「馬糞海膽」望落去先橙黃色,感覺上都好甜,仲要配埋紫菜,梗係第一時間即刻試吓啦。點知食落啲海膽都好鮮甜,簡直係停唔到口呀!真係好想再encore,不過由於叫咗其他嘢食,所以唯有忍下口啦,唔夠5分鐘我就食晒啲海膽呀!😂另外個「三文魚」好大塊,而且切得好厚啊,好有份量,食落口都好想試,呢個價錢真係超值啊!跟住食個「泰式生煆」,佢一碟有六隻,而且擺得好靚呀,唔知仲以為去咗食泰國嘢,食落口啲煆好大隻,好爽口彈牙,真係好新鮮呀啲嘢!又係好快食晒。跟住我哋開始食壽司啦,我哋叫咗一份「蟹棒壽司」
啲 刺身嚟到喇,個「馬糞海膽」望落去先橙黃色,感覺上都好甜,仲要配埋紫菜,梗係第一時間即刻試吓啦。點知食落啲海膽都好鮮甜,簡直係停唔到口呀!真係好想再encore,不過由於叫咗其他嘢食,所以唯有忍下口啦,唔夠5分鐘我就食晒啲海膽呀!😂
跟住我哋開始食 壽司啦,我哋叫咗一份「蟹棒壽司」,一件「海膽壽司」同埋一份「火炙三文魚腩壽司」,基本上一份有兩件壽司,但係海膽就例外,一件一件叫的,三文魚腩壽司好好食,三文魚腩上面有少少沙律醬,而且腩位食落口比較滋味同惹味。另外蟹棒壽司都好正,大大嚿蟹棒,一啖擺落口,正!所以之後我哋再encore。
熟食方面,我哋叫咗一客「雞腎」有兩串,我哋一人一串,聞落去都覺得好香,而且雞腎上面有啲調味料,咬落去好爽口,唔難咬。再叫咗一客「雞肉腸」,望落去雞肉腸燒到外面啲皮金黃色,熱辣辣架!咬落去好似咬緊雞軟骨,好爽口,入面真係有啲一粒粒軟骨架!呢個我哋真係再encore,因為太好食啦!
由於一串串雞腎太好食啦,所以我哋最後叫咗一客「蒜香炒雞腎」試吓,個賣相好吸引,有我最鍾意嘅蒜片同蔥花做配料,連埋啲雞腎食真係冇得頂!
叫咗咁多嘢食,埋單都係400幾蚊兩個人,真係超值!又可以食到 刺身、又可以食到壽司、又可以食到熟食,下次再嚟過試其他嘢。