2022-08-19
【中環】鮨慎沿住雲咸街上轉左行到尾就會到安蘭街18號,位於12樓嘅鮨慎裝修相當簡潔帶濃濃嘅日本風。午市廚師發板分別有2個價錢,我就揀咗壽司12貫$680,包括前菜、茶碗蒸、味增湯及甜品。✨前菜:八爪魚壽司12貫:✨左口魚✨深海池魚✨甜蝦✨金目雕✨赤貝✨昆布漬海膽✨魷魚✨赤身✨大拖✨赤鯥✨池魚✨吞拿魚蓉紫蘇葉手卷當日每位師傅平均應對4位食客,在控制每貫壽司上菜速度方面掌握得不錯,唔會讓食客覺得有壓力。👍🏻赤醋飯偏微酸,整體而言不過不失。食材非常新鮮,每件壽司做法相似,能夠吃到最真實的味道,卻欠缺了衝擊感。離席後亦講唔出邊貫壽司最深刻,有點可惜。最後有一道玉子,外觀同味道都同平時食開嘅玉子有所不同。呢度嘅玉子因為加咗忌廉嘅關係,味道同口感都比較似蛋糕,師傅話製作需時兩個鐘,唔簡單啊!😋盛夏季節魚類脂肪較少,魚肉紮實。當中金目鯛、池魚為時令,肉質甜美,油分不會太多。🤤👉🏻午市時段有數枱上班族嚟食晏,大聲講大聲笑🥲希望大家可以好好享受午餐嘅同時盡量唔好騷擾到鄰座🙇🏻♀️📍鮨慎 中環安蘭街18號12樓
【中環】鮨慎
✨前菜:八爪魚