今日黎開西環番工,做到差唔多兩點鐘,同事同我都好肚餓。咁啱經過水街同皇后大道西交界既時候,見到有間越南餐廳叫越北牛肉專門店。我係玻璃窗見到餐廳內面有好多人食,心唸應該唔差,二話不說就入左去試。雖然係下午茶時間,但餐廳內仍然坐滿左人,有大學生,上班一族,連長者都有。等左大概5分鐘先入到去叫野食醫肚。個下午茶餐包左一碗粉麵同餐飲,如果叫特飲要另加收費。價錢就由38到50hkd不等,睇你叫咩粉麵。我叫左蕃茄牛腩河粉,因本人鍾意食蕃茄,而同事就叫左香茅豬排河粉。餐具則收藏係枱下面,側邊有手握輕輕一拉就見到。起初擔心下午茶餐會唔夠飽,點知d河粉分量都算足,牛腩都有4,5舊,中型size,唔會因為下午茶變哂mini size。再者,碗粉仲有洋蔥,口感幾爽,不過整體略嫌唔夠蕃茄味。 而同事份香茅豬排係切好哂分開另上,咬落去係熱哄哄的,好有口感,唔會有太多炸粉既感覺。另外,西洋菜蜜就不過不失。兩個人食完埋單100hkd都唔駛。下午茶黎講,價錢相宜,食物都算ok。

2017-03-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)