2024-10-03 0 views
今日去左西環探朋友,估唔到西環變化左咁多,多左好多食肆之餘,亦多左好多特色小店。因為朋友唔想食太熱氣同太油嘅食物,所以就揀左食越南菜。見佢門口餐牌啲lunch set都幾抵,就行左入去試下。我叫左扎肉軟殼蟹蕃茄河,入口蕃茄味好濃,仲有啲蟹肉碎,河粉口感軟硬適中,碗粉嘅層次都多,真係有少少蟹味,但就係嫌佢味重左少少。朋友就叫左炸雞扒河,味道應該都ok, 起碼無聽到佢投訴話唔好食。個餐仲有小食春卷,春卷就正常炸物,都脆嘅。飲品係青檸梳打,係正常嘅味道。整體嚟講,味道唔錯,對得住價錢,如果返工或者住附近,都係一個唔錯嘅選擇!

2024-10-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2024-05-27 196 views
Hallo!大家好,我姓劉的;我的名字叫做劉勝藍,嗰個社工都叫我做勝藍,我分享這間食肆先;我覺得這間越北牛肉粉專門店,嘅賣相都好好食又不油膩又好清淡,所以直得一試;不過,我都很想推薦給我父母和妹妹和妹夫試吓一間越南菜式,不過,又不遠又好近樂群中心附近喎;所以我想請家人一起吃午餐。
今日因為漫遊西環見到呢間食越南河粉,所以就過去試一試。我點咗咖喱牛腩湯河,點知一上枱,嘩!成嚿牛腩都係粉紅色㗎,咁跟住就同店員反映返呢個問題,本身諗住叫佢可唔可以再整熟啲舊牛腩俾我啦。點知個女經理竟然第一句同我講牛腩係生冇問題㗎,可以照食。咁我都反映返我擔心嘅情況同佢講,然後佢講咗一句咁你叫嗰份啦然後收咗餐。然後好大聲同廚房講:個牛腩河要退返,因為個客話啲牛腩生,個客接受唔到牛腩。其實我就係坐咗佢廚房隔離,你咁樣講其實我一定聽到個喎。撇除服務態度問題,食物安全呢樣嘢都已經嚴重扣分啦。最後我都換咗雞扒撈檬嚟食,雖然嘢食係唔差,但係奉勸各位如飛必要都真係唔好再去嗰間餐廳,同埋食物衛生同安全問題都真係令我有啲擔憂。
今日lunch同同事去食西環嘅越式餐廳,以往食豬扒感覺平平無奇,而且味道偏鹹。而平時其他餐廳雞扒淋而且肉有雪味。但這間越式餐廳,豬扒及雞扒檬粉是我試過最好味的。而且跟餐又可以加小食,佢小食馬拉盞炒菜味道好燶有鹹香味,同清淡粉麵配搭得宜。值得推介。

蝦餅春卷檬粉
三寶飯
蝦餅
雞扒金邊粉,馬拉盞通菜
2023-09-06
$90 (Lunch)
蝦餅春卷檬粉
三寶飯
蝦餅
雞扒金邊粉,馬拉盞通菜
2023-04-22 855 views
收工去咗西環呢邊探朋友,打算食啲快嘅嘢就返屋企,另一位同行嘅朋友就推薦呢一間食越南嘢嘅餐廳,佢話之前食過,上菜速度快亦都好抵食 走入去試吓先!我就叫咗咖喱牛腩飯,咖喱牛腩飯嘅份量都幾多,牛腩係用傳統手法秘制,食得出佢用咗多種香料燴製而成,咬落去食得出有非常濃郁咖喱香味 咖喱汁送飯一流,牛腩亦都非常入味越南春卷亦都炸得非常好食,春卷炸左後,外皮薄亦都酥脆,咬落去亦都唔會有好油膩嘅感覺,豐富既餡料一口咬落去之後香味四溢,餐廳在配上酸甜既醬汁,絕對令到春卷嘅口感更好 蝦多士同埋其他嘢就不過不失
走入去試吓先!

咖喱汁送飯一流,牛腩亦都非常入味
蝦多士同埋其他嘢就不過不失
2022-10-24 1018 views
【越北牛肉粉專門店】#foodstepsinhk_西環 ·🍜越北生牛肉牛腩片湯粉💰63 Raw beef & sliced beef brisket 發現原來佢係牛腩片而唔係一般嘅牛腩😂不過自己食吓食吓都prefer牛腩片多啲,因為連埋生牛肉嘅話都唔會話好肉好膩👌🏻不過其實牛肉大致上已經熟晒,如果大家鍾意食生牛肉嘅話可能會有啲失望🥲但係有一大舊蘿蔔,欣賞蘿蔔清甜冇渣;湯底唔油,食完唔會頸渴湯粉份量幾多,正常女仔食哂會偏飽🫠·🫔清沅蒸粉包(2件) +💰23 Steamed rice pancake蒸粉包其實係粉皮入面包住豬肉碎、雲耳、紅蘿蔔粒、乾蔥等等嘅材料,可以點魚露嚟食~朋友因為想健康啲所以就喺春卷&蒸粉包之間揀咗呢款🤣佢覺得係好食嘅,不過又未算話好特別,大家可以當係春卷嘅蒸版😹兩細件咁其實都啱俾一個人當小食·🥬馬拉盞炒生菜 +💰23 Lettuce with belacan sauce 同自己想像中有啲唔同,佢嘅馬拉盞係好似汁咁液體啲,不過都ok,生菜有鑊氣,吞嘅時候會食到少少辣😂#foodstepsinhk_越南菜 #foodstepsinhk_港大
【越北牛肉粉專門店】#foodstepsinhk_西環
🍜越北生牛肉牛腩片湯粉💰63 [8.5/10]

越北生牛肉牛腩片湯粉

但係有一大舊蘿蔔,欣賞蘿蔔清甜冇渣;湯底唔油,食完唔會頸渴
湯粉份量幾多,正常女仔食哂會偏飽🫠
🫔清沅蒸粉包(2件) +💰23 [9/10]
Steamed rice pancake
清沅蒸粉包(2件)

兩細件咁其實都啱俾一個人當小食
🥬馬拉盞炒生菜 +💰23 [8/10]
Lettuce with belacan sauce
馬拉盞炒生菜

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
越北生牛肉牛腩片湯粉
清沅蒸粉包(2件)
馬拉盞炒生菜
  • 清沅蒸粉包
2022-08-17 760 views
招牌好搶眼~而且價錢都唔費 👧🏻綜合牛肉湯河 $60有生牛肉片、牛腩、牛丸、仲有一堆蔥絲,令到個湯底更加香,牛肉片有咬口,唔係d 渣渣肥牛片,牛腩好軟淋淋,正! 👧🏻雞絲扎肉湯金邊粉 $50有成4,5片扎肉,再有d雞肉絲,金邊粉爽d,湯底又同牛肉河個個唔一樣 👧🏻豬頸肉 $28整到好香,油香味好重,但係好食個種~ 👧🏻炸蝦餅 $30配上一個辣甜酸醬,超正! 👧🏻水晶芒果沙冰 (跟餐+$8)夏日必叫!超清爽!唔止係芒果味好濃郁,仲有加左d透明爽脆爆珠珠! 👧🏻薄荷青檸梳打 (跟餐+$8)好清新,唔會好甜~
招牌好搶眼~
而且價錢都唔費

👧🏻綜合牛肉湯河 $60
有生牛肉片、牛腩、牛丸、
仲有一堆蔥絲,令到個湯底更加香,
牛肉片有咬口,唔係d 渣渣肥牛片,
牛腩好軟淋淋,正!

👧🏻雞絲扎肉湯金邊粉 $50
有成4,5片扎肉,再有d雞肉絲,
金邊粉爽d,湯底又同牛肉河個個唔一樣

👧🏻豬頸肉 $28
整到好香,油香味好重,但係好食個種~

👧🏻炸蝦餅 $30
配上一個辣甜酸醬,超正!

👧🏻水晶芒果沙冰 (跟餐+$8)
夏日必叫!超清爽!
唔止係芒果味好濃郁,
仲有加左d透明爽脆爆珠珠!

👧🏻薄荷青檸梳打 (跟餐+$8)
好清新,唔會好甜~
2022-06-12 566 views
越北好多地方都有分店~有時想食越南嘢,第一時間就會諗起佢!今次就試吓佢啲下午茶,價錢唔貴而且份量都好大份喎~ 📍三寶飯 (+蝦餅) $65三寶分別係雞翼扎肉豬扒,雞翼同豬扒都炸埋好香脆,加埋扎肉呢個組合正呀~📍豬扒湯檬粉 (+蝦餅)$52豬扒好大一塊,檬粉份量又夠多加埋香草香蔥超惹味呀 📍蝦餅 兩個餐都加咗蝦餅,蝦餅蝦肉超多又炸得剛好唔會好乾柴,推薦~📍三色冰 (+$8) 食越南嘢三色冰就一定係必叫啦!椰汁加埋椰果好咬口 📍黑糖薑棗茶(+$8)朋友就飲啲暖胃野,呢個就啱晒佢喇~
越北好多地方都有分店~有時想食越南嘢,第一時間就會諗起佢!

今次就試吓佢啲下午茶,價錢唔貴而且份量都好大份喎~

📍三寶飯 (+蝦餅) $65

📍豬扒湯檬粉 (+蝦餅)$52
豬扒好大一塊,檬粉份量又夠多加埋香草香蔥超惹味呀

📍蝦餅
兩個餐都加咗蝦餅,蝦餅蝦肉超多又炸得剛好唔會好乾柴,推薦~

📍三色冰 (+$8)
食越南嘢三色冰就一定係必叫啦!椰汁加埋椰果好咬口

📍黑糖薑棗茶(+$8)
朋友就飲啲暖胃野,呢個就啱晒佢喇~
2022-05-30 352 views
越式香茅豬扒湯河粉$62,湯底味道濃郁,豬扒外表香脆,內裏肉汁豐富,🌶加點指天椒和青檸,變成了正宗的越南風味~香茅炒香後與豬排煎熟🐷兩面呈金黃色,非常吸引!❤茅醃醬之香茅味道突出,清新可口,再配以多款香料製造,齒頰留香。河內生牛肉湯河粉$58,🐮肉上枱時幾乎全生,全靠熱湯灼熟,牛肉食起來嫩滑無渣,亦有肉甜😙河粉薄而滑,帶少少煙韌,吃至最後仍然彈牙。湯底呈淡啡色,夠熱,香料味突出,牛香淡淡👍生牛肉,量夠足,油花分布平勻,有肉甜。

2022-05-25 306 views
今天又是去西營盤和媽咪食飯的日子,媽咪話食越南河。OK,水街口就有一間。和媽咪開心食咗個抵食下午茶。~~~越北綜合牛肉湯河粉($60)海防番茄蟹檬($66)蒸粉包(+$23)青桔仔雞翼(+$25)椰青(+$26)熱鹹桔水(+$0)~~~越北綜合牛肉湯河粉有生牛肉、牛腩片、牛肉丸和蘿蔔,除了生牛肉太熟有點鞋外,其餘都好食,湯底是牛骨湯,相當清甜。海防番茄蟹檬有蟹件、蝦丸、扎肉、肉碎和幾塊番茄。蝦丸和扎肉有質素,蟹件無乜肉,聊勝於無。番茄湯底酸甜,非常開胃。蒸粉包的粉皮很薄很滑,就算是包了幾層粉皮的部份也不覺厚實,餡料是肉碎、本耳等,蘸酸甜汁很好味。青桔仔雞翼是涼拌的,汁料其實和無骨鳳爪的汁差不多,只是用上雞翼,此外還有幾件青瓜,加埋酸中帶甜的青桔仔汁,很醒神。

~~~
越北綜合牛肉湯河粉($60)
海防番茄蟹檬($66)
蒸粉包(+$23)
青桔仔雞翼(+$25)
椰青(+$26)
熱鹹桔水(+$0)
~~~
越北綜合牛內湯河

海防番茄蟹檬

蒸粉包

青桔仔雞翼
$100 (Tea)
性價比尚可,但餐廳人員服務態度真的太差,連一星都不值。(一)外賣自取,一般嚟講,餐點完成可以出餐既時候,樓面會叫餐單號碼,令客人知道餐點已完成,可以取餐。不過呢間餐廳係 “唔會叫”,剩係將個餐擺係店內枱面就算,即使有人係出邊等緊都好,都係 “唔會叫、齋擺係度”。等咗一段時間,覺得奇怪然後入去一睇,先知係咁樣,餐廳人員服務態度惡劣,口氣大,直接講:xx號搞掂架喇,不過就喺要你地入嚟拎!而且,仲擰轉背面揮手,示意離開(二)落雨天,或者餐廳人員大多是有錢人士,出入都係揸私家車,所以唔知道落雨天用紙袋裝外賣係會爛同霉,建議餐廳人員增進一下應有既一般常識
性價比尚可,但餐廳人員服務態度真的太差,連一星都不值。

TakeAway
2022-03-30 205 views
好近香港大學站,而且味道正宗,😍好好味!🍜除咗有出名嘅湯河之外,佢哩度嘅小食,🥗同埋沙律同樣好唔錯。🦀椒鹽軟殼蟹 $138即叫即炸,非常新鮮,🔥食起身炸粉好薄,所以口感好脆口。份量都幾多,❤好抵食。🐷烤豬頸肉青木瓜沙律 $68厚切嘅豬頸肉非常滋味,🥢口感嫩滑,而且校味啱啱好。青木瓜絲撈埋生菜絲,🥬多一重口感,清新豐富。態度熱情,同friend傾計+食tea time,卡位闊落,坐得舒服。
好近香港大學站,而且味道正宗,😍好好味!

🦀椒鹽軟殼蟹 $138

🐷烤豬頸肉青木瓜沙律 $68

這家越南菜餐廳,主打牛肉撈檬及湯粉,港九新界都有分店,食物味道及質素十分有保證😋店舖用餐環境舒適、卡位闊落,連同性價比高嘅越式佳餚,絕對不能錯過👍晚市2人餐B|$220 |8.5/10軟殼蟹米紙卷(2件)|8/10米紙口感煙韌,薄身香軟,主角軟殼蟹炸得非常鬆脆,食落可口不膩,整體外內嘅軟硬適中,如果蘸上甜酸醬食相信會更加惹味清新🤣海防肝醬小法包 (2件)|8.5/10海防肝醬聽落有點陌生,其實係越南特色嘅鴨肝醬,由小法包夾住,第一口咬落先是小法包嘅爽脆,配埋香濃嘅肝醬,再沾上附有嘅辣椒醬,食落咸香滋味,好開胃😋生菜(魚露)|7.5/10落左魚露嘅生菜不用多介紹,當然係好惹味,不過可能魚露份量多左,食落有點咸🙈除左生菜,客人仲可以選通菜,調味都可選馬拉盞或蝦頭膏順化香茅牛肉(撈檬)|8.5/10撈檬粉特別適合呢排天氣熱熱哋,清涼又開胃。而且呢個撈檬好抵食!無論係牛肉定係配料,份量都好足😆牛肉整得好鬆軟,完全唔韌,配上大量青瓜絲蘿蔔絲食,清新又醒胃👍河內香茅烤雞扒(湯粉)|8.5/10湯底絕對係越南風味,濃郁清甜,烤雞扒都整得好出色,口感外脆內軟,食落充滿香茅味,鮮嫩而不韌,配埋炸蒜片一齊

晚市2人餐B|$220 |8.5/10

軟殼蟹米紙卷(2件)|8/10

海防肝醬小法包 (2件)|8.5/10

生菜(魚露)|7.5/10

順化香茅牛肉(撈檬)|8.5/10

河內香茅烤雞扒(湯粉)|8.5/10
湯底絕對係越南風味,濃郁清甜,烤雞扒都整得好出色,口感外脆內軟,食落充滿香茅味,鮮嫩而不韌,配埋炸蒜片一齊食,味道更加香口😝
2022-03-17
2022-01-03 392 views
港九新界都有分店 (~今日食咗香港大學分店)叫咗兩個Dinner combo set ($88)越北綜合牛肉湯粉 • 炸春卷 • 椰汁斑蘭糕 • 椰青 (+$28)好大碗呀,成碗牛肉湯粉好足料,有牛肉,牛腩片同牛丸。最有驚喜竟然係牛丸,細細粒但好有牛肉味同有肉汁。仲有蘿蔔都好林好入味,食得好滿足。炸春卷新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,味道都幾正宗。至於甜品椰汁斑蘭糕都幾出色,斑斕同椰汁味都係唔會過甜,真係食到斑斕味,而且好煙韌。追加多個椰青都係$28,幾抵而且好大個好清甜🤩 我仲慢慢刮埋啲椰肉食添。順化湯濛 • 會安蓮藕蝦餅 • 薄荷青檸梳打 頭先牛肉湯粉係用河粉,呢個就係濛粉,比較爽身啲。湯啲微辣帶酸,幾惹味。牛肉丸一樣出色,札肉都唔錯。蓮藕蝦餅食到蓮藕粒,整做蝦餸好夾,幾好食喎。薄荷青檸梳打係試咗椰青再飲就偏酸啲,不過好fresh,好解渴!
港九新界都有分店 (~今日食咗香港大學分店)

叫咗兩個Dinner combo set ($88)

順化湯濛 • 會安蓮藕蝦餅 • 薄荷青檸梳打
2021-12-21 203 views
呢日得自己一個食lunch,想食越南菜,發現附近有間近近地嘅越南嘢,地理位置唔錯,方便去。餐廳裡空間非常充足,有濃濃越南菜風味。每枱都有越色酸辣汁同辣醬自助調味。我叫咗1個粉麵,1個小食同1杯飲品。越北三寶 (豬扒,雞翼,扎肉三寶有豬扒,雞翼,扎肉三款,份量充足!好豐富啱晒我呢啲食肉獸!豬扒厚身,啖啖肉,肉質爽彈,而且好入味;雞翼外脆內嫩,好juicy,有濃濃嘅香茅味;扎肉彈牙,好好味!湯底清甜,又好夠味,忍唔住飲咗幾啖湯,事後亦唔覺頸渴,冇味精。炸蝦餅必食炸蝦餅!外表金黄,入口非常彈牙!唔油膩,感覺好足料而且好有蝦嘅鮮味!三色冰越色特飲三色冰,甜度適中,椰味清香。

我叫咗1個粉麵,1個小食同1杯飲品。

越北三寶 (豬扒,雞翼,扎肉

炸蝦餅

三色冰
越色特飲三色冰,甜度適中,椰味清香。