2010-04-29
這間餐廳本來是年初三來的,但因為餐廳休息,所以留待今天再來。今日一行三人,一入餐廳已有一種高級的感覺,燈光暗暗的,枱櫈都幾靚,坐低後就先睇吓食啲咩啦。 因為2位朋友都唔食牛,而set dinner的5個餐中有2個都係牛,但剩下的3個中有一個只係普通得不能再普通嘅意粉,成二百蚊喎,叫唔落手呀,唯有叫2個set dinner 和一個散嘢啦。set 嘅係鱈魚和羊架,而另外散叫咗小乳豬。前菜有巴馬火腿&綠色嘅蜜瓜 -- 火腿咸咗啲,蜜瓜唔知點解係綠色嘅。凱撒沙律 -- 菜很新鮮,醬汁都過得去啦。三文魚醬伴青瓜 -- 三文魚味唔出,青瓜得新鮮。炸軟殼蟹 -- 好唔掂呀...有油"益"嘅,仲一啖油呀!餐湯~忌廉海鮮湯 -- 唔係好忌廉,好多渣,但味道只係一般。中場雪芭(熱情果味) -- 很酸,但都幾好味。主菜出場喇,食平咁高分,唔多唔少都有啲期望,先來鱈魚,魚嘅size同我個”權”頭仔一樣大啦,3個人分都可以分2啖依o__⊙",下面係薯粒,不過可能來貨貴所以都唔係好多,味道都ok架,魚夠肥薯仔都炒得幾香,我哋加錢要多個蝦,都幾新鮮同彈牙,有7隻。跟住上羊架,叫咗7成熟,效果都算係7成,感覺新鮮有羊
set 嘅係鱈魚和羊架,而另外散叫咗小乳豬。
前菜有
凱撒沙律 -- 菜很新鮮,醬汁都過得去啦。
三文魚醬伴青瓜 -- 三文魚味唔出,青瓜得新鮮。
炸軟殼蟹 -- 好唔掂呀...有油"益"嘅,仲一啖油呀!
中場雪芭(熱情果味) -- 很酸,但都幾好味。
跟住上羊架,叫咗7成熟,效果都算係7成,感覺新鮮有羊味,應該唔係急凍貨,不過烹調就遜色一點,個汁無咩味,如果嚿肉唔得就真係多謝晒喇。 同樣加錢要多個鵝肝,味道真係”碼碼哋” T_T" 無跟汁,乾淨淨咁,真係阿so嗰句 – no good。
至於小乳豬呢,好有豬味同嫩口,層皮先係最出色,脆到隔離幾張枱都聽到我食緊豬皮啲聲,女仔人家都未試過咁樣衰,我見到個侍應望咗我幾次,死未? @_@ 嗰汁又係無咩味。
食完主菜就上甜品同餐飲,同前菜差不多,樣樣有啲,都係美心貨色,杯coffee都不過不失啦。
食後感
1/食材尚可,烹調就唔多出色,即是廚房唔得,但入貨嘅同事幫到手。
2/呢個級數同價錢唔應該要個客自己分湯,可以先問要唔要代辦。
3/一間有質素嘅餐廳應該多為客人嘅角度著想,例如先代客人處理難於進食的食物,酒樓出乳豬都會斬開啦,唔通我叫豬手又成隻放低就算咩,咁不如唔好用刀叉啦,用手咪得囉。
4/啲杯碟”賓”咗就唔好用啦,仲放上枱做咩呢? 不過最離譜嘅係有幾隻杯都有茶積,都唔知有無洗架? .\ /.
事情還未過去,我哋結帳後就先去洗手間啦,女厠係獨立地有2格,其中1格無人,剩低我同另外1個女仔响外面等,等到朋友出嚟,有人嗰格都未出,咁我咪讓朋友去先啦,等呀等,朋友再出嚟....格都未出? 結果原來裏面嗰個係餐廳嘅員工,仲要係男士,佢以為我哋走晒所以出嚟,點知一出嚟就你眼望我眼,佢咪雞咁腳走,真係要講句 – 攪錯呀!!! 咩餐廳嚟架?