2022-06-23
小弟好耐之前,見到其他高手推介呢間系觀塘的餃子小店,於是趁機會來到舖頭,感受一下所謂的「儀式感」。(人到中年先至見識下,尷尬)小店簡單的偏日式的白底裝潢,比小弟一種舒服的感覺,而且十分乾淨;淨系環境已經加左唔少分。廢話唔多講,都系講返主角-餃子。舖頭可以選擇的餃子種類唔算特別多,但系都可以揀D特別ge口味(例如泡菜)。小弟第一次幫襯,都系先求穩陣,所以揀左韭菜豬肉同埋椰菜玉米豬肉兩種口味(傳統口味唔會伏?);餃子比起外面食到的較為大隻,味道都系正常發揮。最令我驚喜ge,系今日的「時日濃湯」-黃金南瓜湯;而且「儀式感」原來系因為要我地自己用特製小湯壺,將個湯倒落去湯餃個碗上面。「嘩,人一世物一世,都系第一次見識到,原來飲個湯都可以搞到好似日本茶道甘,有工具有特定步驟」但系,個南瓜湯並唔系浪得虛名。個湯見到少少南瓜蓉,但唔系「融D唔融D」,而系個湯濃而不「杰」,好滑溜。於是,成個南瓜湯餃食落去,又系可以用「舒服」黎形容。除左餃子外,另外再加左份炸蠔。炸蠔配搭少少沙律菜同醬汁,算系減少油膩感;蠔仔算唔錯,真心食到蠔的鹹鮮味,但好似系兩至三隻細蠔仔包埋一起炸,變相食個時外面層吉列皮會較為鬆散。
廢話唔多講,都系講返主角-餃子。
韭菜豚肉餃,椰菜玉米豚肉餃(湯餃)
於是,成個南瓜湯餃食落去,又系可以用「舒服」黎形容。
吉列炸蠔
除左餃子外,另外再加左份炸蠔。炸蠔配搭少少沙律菜同醬汁,算系減少油膩感;蠔仔算唔錯,真心食到蠔的鹹鮮味,但好似系兩至三隻細蠔仔包埋一起炸,變相食個時外面層吉列皮會較為鬆散。中上水平,可以嘗鮮。
呢間系小弟暫時食過,餃子份量算大份的一間,唔知下次穩機會再去個時,個「是日濃湯」仲系唔系呢款南瓜湯,定系有其他款式
(弊,我好似都集鍾意呢種「儀式感」)?
另外,都可以見識下間小店的煎餃水平如何(比起湯餃,小弟更好煎餃)。