2020-06-23
父親節正日梗係要同爸爸去食餐好架啦🥰今次就去到位於荃灣廣場新開嘅Outback Steakhouse💕之所以會揀呢間扒房係因為朋友之前食過,話服務好好(食到中途會有waiter 黎問你滿唔滿意,餐包同飲品都可以free refill),野食又好食,所以就黎驗證一下🥰呢間餐廳一直都係人氣之選,大家如果想去食就記得要訂位啦!今次我就我咗差唔多一個鐘😭好彩荃灣廣場同附近嘅商場都好多鋪頭可以行,時間都過得快啲。首先介紹下餐單,晚餐有4個set 可以揀,我今次就揀咗$530 2人餐再加個意粉 3個人一齊食~如果人多嘅話我就推薦叫佢嘅4-5人餐,$1600左右但包咗Outback 的皇牌重量級斧頭扒,呢個扒單點就已經要$1050!所以跟餐叫絕對係抵食,而且佢外貌同味道都好吸引,咁啱隔離枱叫,聞到我都想試下,而且係鐵板上同會有職員幫你切,絕對值得一試!首先登場嘅係黑糖麥包,味道酸酸甜甜,加埋Cream Cheese 簡直一流。而且佢上菜之前會先烘一下個包,等大家可以食到熱辣辣嘅包🥰值得一提嘅係包都可以refill!! 鍾意食包嘅人可以瘋狂refill, 但記得要留肚食之後嘅正餐🤣跟住係是日餐湯 —
跟住係是日餐湯 — 忌廉蘑菇湯,湯底好濃郁,蘑菇又打到好碎,食落口感好厚好豐富,湯上仲有一舊麵包糠,趁埋個湯飲一流💕
之後係House Salad,擺盤嘅色彩好豐富,用黎打卡一流,而味道一絕🥰好開胃
之後上菜嘅係燒帶子煙肉白汁燴飯,煙肉包裹帶子以串燒嘅方法呈現,墊底嘅係白汁燴飯,好新奇。煙肉包住帶子食落好有層次感,亦鎖住咗帶子嘅水分,好正!白汁燴飯麵都好有水準,夠黏,食落都好飽~
跟住係蝦肉意粉,要留意嘅係呢個意粉都幾辣!唔食得辣嘅要小心啲,寬條麵煮到Al dente 又入味,蝦都好新鮮。
最後上嘅係斧頭扒,可以揀7成熟或者全熟。仲配有飯墊係底,但啲飯係吸咗斧頭扒嘅汁之後偏鹹。斧頭扒好好好厚!啖啖肉真係好正,而且上嘅時候職員有講如果可以先係近骨位切開睇下滿唔滿意熟度,如果唔滿意嘅話就可以幫我地換,服務一流!
總括黎講,Outback Steakhouse 嘅性價比好高!強烈推薦大家黎試下🥰🥰