2021-10-10
天氣開始轉涼,食火鍋最好不過。好耐之前都試過呢間,印象非常好。今日中環睇完戲,晚飯決定專登再去返尋味。蜂巢豆腐白湯鍋做湯底湯底加入左多款中藥既配料,知識有限,只知有人參、八角、桂圓等等,加上牛奶同豬骨熬成嘅湯底,香濃又香滑,感覺滋補養生。湯入面有好多蜂巢豆腐同鴨血,蜂巢豆腐盡吸濃郁湯底精華,台式火鍋唔少得嘅鴨血好QQ,正。極品安格斯牛肉(半份)大約十件,算厚切,好有牛味,油脂分布均勻,好腍滑。新鮮靚蝦滑(半份)望落份量細細,不過都整到6-7粒。蝦滑好爽口彈牙,蝦肉好新鮮,鮮甜美味。四寶餃餃拼盤(半份)有鮮蝦雲吞、韮菜餃、水餃同魚皮餃各一粒,同男友每樣share 一半,不過份量好大件,皮薄餡靚,質素不錯。海味花枝丸(半份)半份有3粒,食落係爽口彈牙,不錯,咬落仲有啲乾貝鮮味。蔬菜拼盤(半份)有粟米、木耳、娃娃菜、菜心,用料係好,新鮮而且乾淨,不過份量比較少。極品黑豚肉我地兩個都覺得好正,肥瘦適中,啲肉好薄好靚,灼完之後爽口同有豬肉味。冰鎮烏梅汁好重烏梅味,冰鎮係好好味,真材實料。鮮榨西瓜汁同樣真材實料,每啖到時清甜西瓜汁同西瓜蓉。食完火鍋之後,店員送上免費甜品。用上古代嘅酒杯盛載腐竹糖水
蜂巢豆腐白湯鍋做湯底
極品安格斯牛肉(半份)
大約十件,算厚切,好有牛味,油脂分布均勻,好腍滑。
新鮮靚蝦滑(半份)
四寶餃餃拼盤(半份)
海味花枝丸(半份)
半份有3粒,食落係爽口彈牙,不錯,咬落仲有啲乾貝鮮味。
蔬菜拼盤(半份)
極品黑豚肉
冰鎮烏梅汁
好重烏梅味,冰鎮係好好味,真材實料。
鮮榨西瓜汁
同樣真材實料,每啖到時清甜西瓜汁同西瓜蓉。
食完火鍋之後,店員送上免費甜品。用上古代嘅酒杯盛載腐竹糖水沙冰,賞心悅目沙冰感覺好清潤。
總括而言,呢間火鍋店確實係好優質,食物材料同湯底都係優質而且精緻,雖然價錢略貴,但係物有所值。