2011-07-21 6 views
地點:厚福街尾尾,都唔難搵,餐廳響二樓所以自成一閣。等位:我Book 7:15pm Weekday,所以唔洗等。晚一點就坐滿~食物:我參考其他人的食評同圖片,四人用最後點了1. Lamb Rib ($188)本人嘛嘛地羊,所以都少食。不過見其他食家推介,就冒險一試,老闆級(非waiter衫)建議5成,我都知都會血淋淋,誰不知...正! 唔多好羊既我都覺得好味。輕淡羊騷,表面有點烤焗的香味,5成熟是粉紅色,不過無絲毫血腥,而且肉質嫩得恰好。以且有個好似吉士醬的東東,味道好特別好好味,另有薄荷醬和英式介茉。2. Baby Spinach + Corn ($68)呢個見人見致。本人覺得真係有另一位食家講個種新鮮的味道,亦如他說的那個Dressing好味但稍嫌不夠。3. Black Truffle Pizza ($148)Menu寫明係Thin Crust,而且係最薄那款,如閣下只能接受厚底,咁你就可以skip。味道很香口而且用料豐富,size約Pizza Hut 的 Regular,分6份。因為其如3款Pizza比較常見,所以呢個係值得一試。4. Risotto這個我不會評,因為比較少食。印
地點:厚福街尾尾,都唔難搵,餐廳響二樓所以自成一閣。

食物:我參考其他人的食評同圖片,四人用最後點了

1. Lamb Rib ($188)

2. Baby Spinach + Corn ($68)

3. Black Truffle Pizza ($148)

4. Risotto
這個我不會評,因為比較少食。印象中及據了解正宗的Risotto比較硬身,以798的是在我能接受的範圍,味道偏重,有白酒香。(吃過硬得吃不下,或不想吃下的) 朋友評又一城那間意大利餐廳的Risotto比較好.。

5. Angle Hair
本人只吃了少許,因為也不愛天使麵。喜歡酸味的可以點這個,有幾只蝦和Cherry Tomato,賣相是相當吸引的。

主吃:整體都十分滿意,上菜時都熱騰騰的。

a. 鹽雪糕 + bread pudding
我又係唔食呢個,因為吃過難吃得要名,不過798的bread pudding 面曾做得很鬆化,蛋香和甜度剛好balance,必點!! And 所謂鹽雪糕我懷疑係caramel加鹽,又甜又鹹好好味,有別於日式超市的那種海水味道。(註:兩樣我都覺得好味)

b. 薑雪糕 + 蘋果唔知乜餅
見識少,真係唔知乜餅。係餅,唔係apple crumble,但正因為佢係餅乾似的,食完唔會飽濟,而且輕輕焦糖了的蘋果片撞薑味,兩樣都咁出式。(警告:極重薑味)

c. 心太軟 + Hazelnut雪糕
唔知可唔可以改雪糕,個Hazenut甜到呢...我真係唔建議,除非你係鐘意甜甜甜。(本人算吃得甜,但呢個甜到頭痛。)
主角心太軟又...我喜歡 金滿堂的那種,蛋糕部份只是外殼,柔軟泥狀,大量溶掉了的巧克力在裡頭,濃郁卻少甜。
798的剛好相反:整個像Brownie,巧克力流質較少,超超超甜,最後...有點冷掉了。

甜品:只來吃甜品也好,不過心太軟真係唔好咁甜啦唔該。

環境+服務:OH! 那是令人會再想回來的地方。侍認生不算很主尊業,不過很有內心和很親切,食客聊天時也不會做小動作趕客,也不會趕忙要你快落單。餐具好像只有一種,意思是它不拘泥甚麼甜品用頭盤用主菜用那重細節。所以它是個你能在下班後,一班朋友吃著好菜,談天說地再吃個甜品的地方。地磚關係,人多是有點吵,不過光線柔和,而且檯與檯之間的距離為適當。順帶一提,牆邊的卡位極為舒適,是那種會讓人產生睡意的舒服,早到就一定要選他們坐。

埋單 $1060? for 4 (冇點飲料)
2011-07-20
  • Lamb Rib