2013-01-29 1602 views
某日我和同事去歌賦街的上海弄堂餛飩食lunch,發現對面呢間全白色的餐館,好似幾吸引,就決定搵日試試。佢個lunch set menu包含一個soup or salad,main course,coffee or tea,一律$108+10%service charge。個免費法國麵包系熱辣辣奉上。不過我不好太硬的法包,所以我同事包辦一大半。同事選擇soup of the day,是carrot and ginger soup,我無試。我的前菜系caesar salad,是一顆羅馬生菜加少少anchovy,bacon和crumbs。這個沙律有水準,分量啱啱好,個dressing酸酸地夠開胃,不過可唔可以切開舊生菜呢?無可能成棵菜啃架wor...同事的主菜是pumpkin risotto,佢話我個牛扒吸引啲。我叫咗件sirloin medium cooked,其實應該要叫medium rare,因為件扒薄身,我嫌佢熟咗少少。肉味系濃嘅,以咁嘅價錢我覺得已經好okay。伴碟的薯仔我俾咗同事食,佢話好好食。我地叫咗凍檸茶,甜度剛剛好。不過我覺得可以糖漿另上,因為個個人接受的甜度唔同。咁嘅價錢

咁嘅價錢有咁嘅食物素質真系好唔錯,特別系叫牛扒會好抵,如果系蘭桂坊或者soho應該要再貴啲。

此店另一特色是門口塊空地中午必有一班大叔踢毽
我都唔知幾耐系香港無見過人踢毽

$120 (Lunch)
Celebration
Birthday