2022-07-01
Monetery Place有一間新派點心專門店,主打創新既港式點心,好多款,都係ig-able,而且味道又幾好,另外餐廳環境整潔,裝修風格古雅時尚,就同朋友約埋一齊去「禮記」到飲茶🫖禮記黑金蝦餃皇(3件)$61見到每枱客人必叫之選,外層刷上金粉的蝦餃皇,看起來超奢華,外皮都幾煙韌,入面蝦肉份量十足,肉質都幾新鮮,口感特別扎實有彈性😗😗黑金流沙包(3件)$40以竹炭粉製作的黑金流沙包,QQ軟軟的包子皮,外層刷上金粉,裡頭包著濃郁的流沙餡,吃得到鹹蛋黃沙沙口感,而且一撥開就有爆漿的畫面😮😮黑魚子帶子燒賣皇(3件)$61内餡非常紮實,除了上頭直接擺上帶子及黑魚子,豬肉餡裡還有切塊的蝦仁,每口都有滿滿的蝦子🦐芝麻明蝦桶$47滿滿芝麻外層腐皮卷,炸得香脆又唔覺得好油膩,入面充滿蝦肉,點埋沙律醬,酸酸甜甜,好好味😋XO醬炒腸粉$47爆炒XO醬及韭黃香氣好誘人,QQ的腸粉一點不油膩,食落少少辣,好味😋
禮記黑金蝦餃皇(3件)$61
黑金流沙包(3件)$40