2018-01-24
一向都非常鐘意食上海菜,尤其小籠包,不過元朗上海菜館不多,呢間京滬村就啱哂我。蔥爆牛肉配薄餅有圖有真相,個鐵板熱辣辣,出晒煙,即叫即整,冬天食非常有風味,而且好香蔥味,牛肉亦都好鮮甜,將啲牛肉加上沖再加上薄餅,非常之有口感,味道複雜得來又好香濃,如果鍾意食飯的話,加埋飯都好好食。小籠包食嘅時候要小心啲,小心會燙傷個嘴,因為非常之多湯喺個小籠包入邊,而且個皮都好薄,肉汁亦都非常之香,食上海菜絕對不能少嘅一個菜式。雲吞擔擔麵呢個雲吞包包面一段上枱嘅時候已經非常之香,一食個包包面非常之入味,湯底好龍嘅花生醬味,而且個麵都好彈牙,但亞得來又好入味,雲吞亦都非常之香,食食一定係揀呢一個擔擔麵。入座嘅時候唔算多人,但坐咗一陣就已經坐滿人,食完之後就知道點解咁多客人,因為價錢非常之實惠,而且味道好好食,下一次我都一定唔會再返轉頭食。完全估唔到元朗都有一間咁有水準嘅上海菜館,而且位置都算方便,由元朗站行出去只需要大約5分鐘,而且服務非常之好,侍應又有禮貌又有耐性,所以一定會再返去食。
蔥爆牛肉配薄餅
小籠包