2024-06-20
去到元朗區,當然搵返個地膽朋友帶路,朋友帶我去食日本嘢,店內坐位唔多,屬於小店經營✨武士之魂刺身盛 這個刺身盛呈天梯形,一共有8款刺身和一個迷你丼,先有最頂層開始順序食起▪️紅酒鵝肝鵝肝充滿紅酒香味,入口即化,紅酒又能解膩,兩者味道好夾▪️紋甲魷魚平常吃到的紋甲魷魚一般口感似香口膠咁較為黏口,但呢度嘅紋甲魷魚食落係非常爽口,好鮮味,完全唔膠,係我食過最好味的紋甲魷魚,沒有之一,朋友都讚不絕口▪️牡丹蝦 牡丹蝦新鮮冇腥味,蝦肉肥美,味道好鮮甜,蝦膏甘香味濃▪️帶子帶子肉厚,味道鮮甜▪️真鯛 日本人最愛的白身魚,肉貿細緻充滿彈性,甘爽清甜,充滿魚香味▪️穴子(星鰻)穴子跟平常常見的鰻魚(河鰻)相比冇咁肥美,但肉質比較細緻柔嫩和鬆軟,加上秘製醬汁食起來更惹味▪️中拖羅中拖羅沒有大拖羅咁重油脂,但魚味比較香濃▪️大拖羅色澤仍然呈現鮮嫩粉紅,新鮮又肥美,入口即化沒有帶筋,魚油香味四溢,非常滿足▪️迷你親子丼 三文魚籽加三文魚這個丼飯組合,加少少醬油和Wasabi,每吃一口都咁美味✨唐揚炸雞(5粒)炸雞炸至金黃色,外皮香脆,內裡的雞肉仍然保持嫩滑口感,送啤酒一流✨蟹肉忌廉餅(2件)外層炸得金黃香脆,內裡忌廉幼滑細膩
✨武士之魂刺身盛
▪️紅酒鵝肝
鵝肝充滿紅酒香味,入口即化,紅酒又能解膩,兩者味道好夾
▪️紋甲魷魚
▪️牡丹蝦
牡丹蝦新鮮冇腥味,蝦肉肥美,味道好鮮甜,蝦膏甘香味濃
▪️帶子
帶子肉厚,味道鮮甜
▪️真鯛
日本人最愛的白身魚,肉貿細緻充滿彈性,甘爽清甜,充滿魚香味
▪️穴子(星鰻)
▪️中拖羅
中拖羅沒有大拖羅咁重油脂,但魚味比較香濃
▪️大拖羅
▪️迷你親子丼
✨唐揚炸雞(5粒)
✨蟹肉忌廉餅(2件)
外層炸得金黃香脆,內裡忌廉幼滑細膩,食得滋味
✨燒玉子
玉子都幾嫩滑,有蛋香味,師傅還加咗紫菜、芝麻、醬汁和沙律醬,食起來口感更豐富
✨芝士軟殼蟹反卷(4件)
卷物包著香脆嘅軟殼蟹和蟹柳,卷物上層有炙燒過的香濃芝士和沙律醬,好好味呀,芝士迷必定喜歡
✨鹽燒白鱔(1串)
白鰻外層燒至焦香,吃起來口感香脆,白鱔肉質肥美嫩滑,是我最愛串燒之一
用餐當日巧遇石榴姐,原來石榴姐係餐廳嘅熟客,更主動和客人傾計,好熱情好Nice,還大方合照,老闆用心經營,都會主動和客人傾計,服務滿分,食物方面都好高質,食物好味,刺身新鮮,餐廳選用日本版Asahi Super Dry啤酒,屬區內少有
📢現時餐廳做緊一週年感謝祭💝優惠三重奏
1️⃣粒粒三文魚蟹籽丼$35
2️⃣清費滿$100送三文魚刺身(一份)
3️⃣訂製廚師發辦包場服務送清酒(兩枝)