2023-10-24
喺居酒屋, 唔單止係品味嘢食, 重要係有個舒服嘅地方畀你輕鬆咁同fd gathering. 其中鳥捌係其中一間我最鍾意嘅居酒屋.元朗唔係我經常踏足嘅地方, 但係入到元朗, 要食嘢嘅話我一定會諗到鳥捌. 佢畀我印象好深刻係因為, 我第一次見到見到一間居酒屋係鑽研雞嘅部位鑽研得好深. 雞嘅掌心, 雞腳筋, 雞腸, 雞嘅橫膈膜.. 所有你諗唔到嘅地方都有得食. 而且menu仲會一直更新. 每次嚟到都會有新嘅驚喜. 除此之外, 呢度staff畀人感覺相處好輕鬆, 就好似多一班朋友同你一齊食飯咁.覺得生蠔係居酒屋嘅必嗌菜式, 而呢度嘅生蠔都同樣出色. 今次我就揀咗釜石生蠔, 大隻之餘仲好creamy. 同埋佢有加埋自己嘅醬汁, 相得益彰. 仲嗌咗當季限定嘅秋刀魚刺身, 燒秋刀魚就食得多, 秋刀魚刺身真係第一次食. 唔好睇平時啲秋刀魚好似瘦長冇咩肉咁, 但係呢個刺身嘅魚肉都頗為厚實同鮮味. 基本上都唔需要有咩醬料去調味. 最後剩低嘅魚頭同成條魚骨仲可以請師傅去炸返嚟食, 真係一啲都唔嘥.今次好好彩可以食到當季嘅白子, 因為老細話而家已經係季尾. 同埋佢嘅酒盜青瓜好驚喜哋好食, 青瓜上邊個醬汁係由吞
今次好好彩可以食到當季嘅白子, 因為老細話而家已經係季尾. 同埋佢嘅酒盜青瓜好驚喜哋好食, 青瓜上邊個醬汁係由吞拿魚嘅內臟醃製完成, 送酒一流.
食完生嘅菜式, 就到咗一連串嘅串燒, 因為其他地方食唔到,所以都嗌咗唔少雞嘅稀有部位. 好似雞嘅橫膈膜, 雞腳筋, 雞腸, 同埋雞嘅掌心肉. 其實平時食雞我都鍾意咬埋雞嘅掌心嗰嚿肉, 覺得特別好食. 今次仲可以食一整串覺得好開心. 而且雞腸雞橫膈膜呢啲係我上次嚟都仲未有嘅. 佢哋一直喺度鑽研新菜式, 期待下一次嚟再有驚喜.
同埋想highlight佢個雞皮餃子, 用雞皮來做餃子皮真係好得意, 聽上去好似好油膩咁, 但食落一啲都唔油. 仲反而覺得個餃子皮好煙靭好好食.
正當以為自己好飽嘅時候, 嚟個月見雞肉飯, 都仲係食得好開胃. 佢係用熬咗超過七個鐘頭嘅雞湯嚟炒嘅, 跟住用新鮮生雞蛋嚟撈. 食落似鮮甜版嘅risotto. 每一啖都咁有咬口.
最近佢哋做緊優惠. 星期四到日夜晚10點半. 之後清酒一律半價啤酒就買二送一. 而且佢哋開到凌晨兩點想幾時去都得.
食飯嗰晚, 仲好好彩咁啱係坤哥同佢太太慶祝生日. 嗰日全場都好開心. 仲食到生日蛋糕. I feel wonderful tonite. 🤍