元朗好多人都知係美食小店天地,有好多鋪頭仔食肆選擇,而且極之多元化。日前行到教育路附近,見到有間頗為出名的食酸菜魚餐廳 – 魚眾不同(元朗店),望到價錢又抵兼睇到晚市超多食客,唔會伏得去邊,果然!食完真係翻尋味!中意食酸菜魚的原因,主要都係貪佢愈食愈惹味,麻辣香氣逼人,,魚肉嫩滑無魚骨,魚湯酸辣並重,但又辣得黎有鮮甜味,咁先係一盤好食嘅酸菜魚。依家餐廳有好幾種酸菜魚選擇,今次揀左一人份系列,原來都大碗,一定食得飽! 先揀一款肉類;再揀湯底;揀兩款素菜(可加錢加其他肉類配料);最後揀主食1. 青花椒酸菜湯、鱸魚片、豆腐皮、黑木耳、白飯($70)辣度: 中辣湯底濃郁,油份唔算多,花椒味好突出,麻辣感覺更重,撈飯食特別索湯;爐魚好滑、無骨,食得好舒服,而魚片份量都好多,食極都仲有;豆腐皮、黑木耳都索哂汁,加埋食就多左口感。2. 酸菜金湯、墨魚片、萵筍、薯仔、薯粉($79)辣度: 中辣感覺上酸菜金湯好似無咁辣,主要係無左花椒的麻香味,相對湯底較為鮮甜,薯粉撈湯係絕配;估唔到配搭墨魚片係幾特別,墨魚片好爽口彈牙,仲要有少許海鮮咸香味;萵筍、薯仔都超級爽口。

1. 青花椒酸菜湯、鱸魚片、豆腐皮、黑木耳、白飯($70)
辣度: 中辣

2. 酸菜金湯、墨魚片、萵筍、薯仔、薯粉($79)
辣度: 中辣