2022-07-25
經常都要黎元朗圖書館呢邊,見住有間新酒吧裝修,舖面好大,是日經過終於裝好,仲開始試業添。見午餐都幾啱食,就試下佢先。店內環境唔錯,落地玻璃全部用走路軌,天氣無咁熱就可以全開放式。可以用qr code點餐,點了一人一份午餐外,仲加了starter同dessert,非常豐富,呵呵~熱情果茶先來餐飲,紙餐牌上寫的是pineapple tea,但網頁餐牌就寫係熱情果茶,飲一口覺得係後者,好香仲係微甜,又夠凍,啱晒呢啲咁熱嘅天氣。精選沙律個菜名咁平凡,估唔到黎到個樣咁靚,沙律都可以打卡,哈哈。菜爽口新鮮,上面舖了吞拿魚魚生,帶點油脂令沙律更有層次,好好食。彩椒古斯米讓蕃茄呢樣都好靚呀,蕃茄好清新,去皮了入口更順滑,入面放了小米三色椒等,健康又高營養的前菜呢。香烤熟成香料豬里脊主菜到了,一上枱已聞到好香,賣相靚之餘,連隻碟都烘暖過的,好有誠意。豬扒厚切,肉嫩鮮味,嫩滑又不肥膩,塊扒真係超正。下層墊了青豆角蓉,清新田園感,吸了豬肉汁更上一層樓,食到一啲都無淨。西班牙雞肉燴飯賣相也是不錯的,除了雞肉,入面仲有西班牙辣肉腸,青豆,三色椒等一齊煮,味道豐富有口感,只係略微鹹左啲。焦糖燉蛋食完主菜就梗係期待
先來餐飲,紙餐牌上寫的是pineapple tea,但網頁餐牌就寫係熱情果茶,飲一口覺得係後者,好香仲係微甜,又夠凍,啱晒呢啲咁熱嘅天氣。 精選沙律
個菜名咁平凡,估唔到黎到個樣咁靚,沙律都可以打卡,哈哈。菜爽口新鮮,上面舖了吞拿魚魚生,帶點油脂令沙律更有層次,好好食。 彩椒古斯米讓蕃茄
呢樣都好靚呀,蕃茄好清新,去皮了入口更順滑,入面放了小米三色椒等,健康又高營養的前菜呢。 香烤熟成香料豬里脊
主菜到了,一上枱已聞到好香,賣相靚之餘,連隻碟都烘暖過的,好有誠意。豬扒厚切,肉嫩鮮味,嫩滑又不肥膩,塊扒真係超正。下層墊了青豆角蓉,清新田園感,吸了豬肉汁更上一層樓,食到一啲都無淨。 西班牙雞肉燴飯
賣相也是不錯的,除了雞肉,入面仲有西班牙辣肉腸,青豆,三色椒等一齊煮,味道豐富有口感,只係略微鹹左啲。 焦糖燉蛋
食完主菜就梗係期待甜品啦,先到嘅焦糖燉蛋,上層的焦糖又香又脆,下層的燉蛋又軟又滑,兩者加埋一齊就係perfect match,不出數分鐘已完食,超好味。 麵包布丁
咦咦~個樣咁得意嘅,同一般認知嘅麵包布丁唔同,唔係放係個焗盤度喎。看似蛋糕嘅麵包布丁,入口軟綿綿,濃濃的雞蛋同奶味充滿著口腔,點埋旁邊個醬汁奶香味更強,雖然好飽,但都食晒㗎,太好味了,正所謂甜品係第二個胃嘛。 Peppermint Tea
食飽再同朋友吹下水,叫返杯野飲慢慢嘆先,自己要左壺薄荷菜,食左咁多野正好去下膩,薄荷味好香又順口,正。 Cappuccino
朋友要左杯凍泡沫咖啡,啡味好香喔~糖水自己加的,食過甜品正好可以微微微甜就夠了,啱哂。
整體黎講食物高質,價錢合理,餐廳環境唔錯,店員又有禮,值得推介呢。