2021-09-30
近屯馬線朗屏站,住元朗或者黎元朗玩嘅朋友可以一試。餐廳係仿舊式冰室裝修,大部分都係卡位,坐得幾舒服。檯面好整潔,完全冇油笠笠嘅感覺。雖然係夏天嘅平日晚上,入黎坐左一陣已經滿座,似乎口碑唔錯,要等到10點左右先至打到卡。樓面姐姐都幾熱情,間中過來講下笑,又會主動加湯同換碟。鍋底同雞煲嘅選擇好多,大部分配料都可以選半份或一份,即使2個人撐檯腳都可以嗌好多唔同嘅食物。鍋底選左野紅茄極品牛尾鍋,成鍋都係鮮番茄同大大件牛尾,仲有紅蘿蔔、粟米、鮮菇、雞腳等配料,淨係呢d都可以食飽。極品安格斯牛頸脊, 牛肉份量好多,可鋪滿一碟,厚度適中,上碟已經解凍,唔會有牛騷味同雪味。配料點左黑椒牛筋丸、蟹子包心丸、魔芋絲同山根。黑椒牛筋丸,牛筋同牛肉分佈平均,保留左好多肉汁,非常有嚼頭。包心丸入面有滿滿的蟹子,外層彈牙。流口水臭豆腐好少火鍋店有埋臭豆腐,簡直眼前一亮。薄薄的豆腐配上香辣油、脆蒜、花生同蔥花,易入口又惹味。鹽香脆炸魷魚鬚魷魚外面酥脆內裡嫩滑,加上炸蒜蓉好香口。呢個鍋底有濃郁嘅番茄味,平時打邊爐絕對唔食麵嘅我,都加左個出前一丁,自製番茄濃湯公仔麵為呢餐劃上完美句號。
樓面姐姐都幾熱情,間中過來講下笑,又會主動加湯同換碟。
流口水臭豆腐
鹽香脆炸魷魚鬚
魷魚外面酥脆內裡嫩滑,加上炸蒜蓉好香口。