2023-10-18
886巷(元朗)正宗地道台灣小店✨✨今日放工懶得煮飯又想食台灣野,喺西菁街見到886巷睇落幾吸引,於是就試吓☺️黑金剛牛尚燒便當($70)非常少有地用牛肉做嘅叉燒感覺非常新穎, 呢種做法令到肉質夠腍同入味,牛肉表面有微微焦香同蜜糖味,送飯真係一流,未試過真係要一試😍西屯滷肉飯($50)超級正宗嘅滷肉飯,滷肉係嗰種肥瘦均勻加上濃香嘅芡汁,可以好清楚咁感受到豬肉同白飯融為一體嘅味道😋夜市拼盤($48)超抵食台式小食拼盤,入面有齊炸軟骨,鹽酥雞,地瓜薯條,炸芋球,全部都超級香口邪惡😈😈一口生煎包($28)&天母胡椒餅($38)呢度嘅生煎包同埋胡椒餅亦都非常出色,烤至金黃色嘅表皮香氣撲鼻,咬落去湯汁順勢而下,啖啖肉汁🤤🤤🤤紅燒牛肉($100)紅燒牛肉香濃嘅湯汁令牛肉味道鹹香中帶辣而且用肉質夠腍身令到食落去非常嫩滑入口即化🫣九份手工仙草芋圓($24)甜品方面亦都非常出色,呢度嘅手工芋圓口感煙韌Q彈🤤仙草清淡爽口而且唔會死甜整體感覺非常好😝
正宗地道台灣小店✨✨
黑金剛牛尚燒便當($70)
西屯滷肉飯($50)
夜市拼盤($48)
一口生煎包($28)&天母胡椒餅($38)
紅燒牛肉($100)
九份手工仙草芋圓($24)