2019-07-10 169 views
同男朋友週年紀念,想搵好啲嘅嘢食,見到呢間鐵板燒omakase,地點喺元朗,又幾近我地喎,就決定食呢間!😆店內環境舒適,一張長bar台大概可以坐10-12人,因為座位唔多,記住提前book位啊!🔸🔹omakase即係廚師發辦,吟主要有兩個套餐,一個係精選一人餐($780)同特選二人餐($2080),而我地嘅選擇係特選二人餐!🔹🔸一齊睇下我地嗰晚食左啲咩😛🥗沙律🔸上面有一塊口感好得意嘅嘢,廚師介紹係蓮花嘅莖,第一次食覺得好新奇🤣🥚 黑松露三文魚籽蒸蛋🔸廚師即場蒸蛋,餐廳用嘅係高級少少嘅日本蛋,所以蛋特別滑🔸加上黑松露同三文魚籽,味好鮮,呢個配搭好夾,超正!鮮帶子配冬瓜🔸帶子住完都仲係大大粒,非常新鮮🔸汁都一樣係有帶子嘅鮮味,可以配合冬瓜一齊食,好消暑😆金鯛魚🔸廚師採用半炸半焗嘅烹煮方法,炸脆魚皮,連魚鱗都被炸脆,一樣食得唔會浪費!👍🏾🔸配上海膽南瓜忌廉汁,好creamy,令魚更加滑北海度卡爾鮑🔸廚師介紹呢個係黎自日本嘅鮑魚,新鮮喺缸捉,喺我地面前劏🔸冷面伴著側邊用鮑魚膽汁整嘅醬,海水味爆燈!😝🦞本地龍蝦🔸終於到龍蝦出場,見住佢仲係識郁,即捉即劏🔸見到廚師將龍蝦嘅膏倒埋出黎一齊炒,鮮味又更

🔸🔹
🔹🔸
一齊睇下我地嗰晚食左啲咩😛

🥗沙律

🥚 黑松露三文魚籽蒸蛋
🔸廚師即場蒸蛋,餐廳用嘅係高級少少嘅日本蛋,所以蛋特別滑
🔸加上黑松露同三文魚籽,味好鮮,呢個配搭好夾,超正!

鮮帶子配冬瓜
🔸帶子住完都仲係大大粒,非常新鮮
🔸汁都一樣係有帶子嘅鮮味,可以配合冬瓜一齊食,好消暑😆

金鯛魚
🔸配上海膽南瓜忌廉汁,好creamy,令魚更加滑

北海度卡爾鮑
🔸廚師介紹呢個係黎自日本嘅鮑魚,新鮮喺缸捉,喺我地面前劏
🔸冷面伴著側邊用鮑魚膽汁整嘅醬,海水味爆燈!😝

🦞本地龍蝦
🔸終於到龍蝦出場,見住佢仲係識郁,即捉即劏
🔸見到廚師將龍蝦嘅膏倒埋出黎一齊炒,鮮味又更上一層樓
🔸最後仲好精緻地將龍蝦蘇放喺上面做裝飾

鵝肝多士
🔸大大塊嘅鵝肝真係好難抗拒!🥺
🔸一路煎嘅時候見到油脂擠晒出黎,真係好邪惡
🔸放入口嘅時候,入口即溶,口感好滑好正
🔸仲有藍莓同冰菠蘿比我地清一清返,所以唔會有油膩嘅感覺,反而好清新🌱🍍

焦糖多士
🔸只係簡單嘅食材:麵包+糖,經過廚師一雙手就變成好味嘅菜式
🔸擺碟好有心思,好似層層疊咁好得意,我地兩個都拎著影左相!

🐽攣毛豬
🔸廚師話呢種豬可以煮到8-9成熟,第一次食唔係全熟嘅豬
🔸竟然係估唔到咁juicy!而且煎得好香,技巧好高!
🔸見到隔離檯要求廚師將豬肉煮至全熟,如果你接受唔到食唔熟嘅豬,都可以提出你嘅要求

🦞龍蝦鯛魚湯
🔸同廚師講過自己唔食蜆,佢講原本嘅蜆湯轉左龍蝦湯比我,好細心!
🔸濃濃嘅蝦味,飲完成個暖笠笠
🔹🔹
之後仲有個櫻花蝦炒飯、炒雜菜,而甜品係柚子雪皅。全晚嘅餸菜可以話係完美!🥺💕每一啖都係享受,食材新鮮之餘,廚師技巧好高,見佢好多都係只落鹽同黑椒,都已經好好味!🥺‼️
🔹🔹
而且仲好細心,好好傾。呢個價錢望落有啲貴,但食完之後係會覺得抵!!😽😽下次一定會帶爸爸媽媽黎一齊享受美食‼️
2019-06-25
$1040 (Dinner)
Celebration
Anniversary