2024-11-06 249 views
今日放假,兩公婆嚟到元朗嘅Proton,聽講環境幾Chill,食物仲幾有特色,一於嚟試吓。餐廳座位有分室內同室外,非常適合帶埋小動物嚟,裡面空間好舒服,裝修走嘅係簡約風格,非常寫意。Set lunch 選擇都好多,除咗配麵包之外,仲有沙律或餐湯,更可以半價配飲品。前菜:餐湯係黑松露蘑菇湯,黑松露味道濃郁,每一啖都飲到蘑菇嘅鮮甜味。沙律方面配有帆立貝,再淋上黑醋,賣相相當吸引,入口鮮甜又帶點酸味。主菜:吉列炸魚牛油果班戟、沙律配鮮果乳酪:班戟咬落去非常鬆軟,夾埋加咗蘋果同粟米嘅牛油果醬,口感豐富到不得了!吉列炸魚非常香脆,同班戟成強烈對比;鮮果乳酪有士多啤梨,藍莓同粟米片,酸酸甜甜,好開胃。蒜香澳洲西冷扒,有機生菜,薯餅,煎蛋蒜香澳洲西冷扒煎得剛剛好,肉質嫩滑,蒜香味十足,配埋薯餅同埋煎蛋,真係perfect match!伴碟仲有新鮮沙律菜,解膩一流。小食:我哋另外都叫咗份小食拼盤,有炸蝦、炸雞、炸單骨雞翼、脆香軟殼蟹同薯條,樣樣都炸得香脆,脆香軟殼蟹就最特別,炸完之後仲保持住蟹肉嘅鮮甜,薯條就係經典嘅配搭,配埋茄汁同蜜糖芥茉醬,好滿足。飲品:跟餐要飲品有半價,又點可以唔叫呢?我哋叫咗c

前菜:

主菜:
吉列炸魚牛油果班戟、沙律配鮮果乳酪:

蒜香澳洲西冷扒,有機生菜,薯餅,煎蛋

小食:

飲品:
跟餐要飲品有半價,又點可以唔叫呢?我哋叫咗cappuccino同埋dirty coconut。cappuccino有靚靚拉花,咖啡味香濃。Dirty coconut就比較特別,咖啡同椰奶嘅組合,味道幾特別,值得一試。