2023-11-25
😋上星期同圓圓去尖沙咀發現咗一間充滿古代風嘅酒家叫做「北京老家」,入面主打東北菜餚,仲有好多我同圓圓都好鍾意嘅中菜😍😍🫘其中一道菜係高力豆沙啦,高力豆沙係一道傳統嘅中國甜點,高力粉嘅口感酥脆可口,豆沙嘅味道香甜濃郁。高力粉嘅酥脆感同豆沙嘅濃郁感完美融合,整體嘅口感非常好,我同圓圓一口氣清咗兩個🤣🤣🦆我哋再加咗一碟片皮鴨同宮爆大蝦,片皮鴨蘸上甜麵醬食用,鴨肉嘅皮酥脆,肉質鮮嫩,超級好味呀😍超快清咗碟!🦐而宮爆大蝦嘅蝦仁好鮮嫩、洋蔥嘅清甜,加埋特別醬汁嘅調味,配埋一齊好好味呀!🐟跟住我哋點咗嘅椒鹽小黃魚,小黃魚肉質鮮嫩彈牙,椒鹽嘅香味濃郁,青紅椒嘅清香提味。小黃魚嘅鮮味被椒鹽嘅香味很好地襯托出來,好夾好惹味😋🍚我地仲點咗老家炒年糕,年糕嘅軟糯,香菇嘅鮮味,都非常突出。醬油嘅調味恰到好處👍🏻✨總括嚟講,呢間充滿古代風嘅酒家各款菜式都係好啱香港人胃口,大家經過尖沙咀記得唔好錯過呀🤣🤣推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻