2024-07-09
今次又同朋友搵食到蘭桂芳,餐廳以歌劇院為主題主題,無論裝修定食物擺盤都一絲不苟Brunch有晒前菜、主菜、甜品同埋飲品,餐廳仲會不定時有新鮮焗起既pizza出爐,再由店員逐枱派送保證熱焫焫🥗前菜有唔同種類嘅火腿、沙律菜同埋芝士,最特別係用左一張獨立枱專登放多士同幾款多士既配菜,除左經常見到既Cole cut、火腿同芝士之外,仲有意式生牛肉同牛仔肉,非常特別🦞海鮮方面有生蠔、同各款意式做法既魚生。生蠔夠哂凍,入口滿滿既海水味同非常creamy,刺身有鯛魚、三文魚同吞拿魚等等,各自用唔同既方法醃漬或調味,充滿意式風情🥩熟食方面,牛扒同埋羊架都唔會過熟,食落充滿肉汁之餘仲好鮮嫩。仲有三款意大利粉同三款醬汁可以配塔,廚師會即叫即煮,保證做到al dente。最後當然唔少得千層茄子同蕃茄肉丸呢d傳統意大利菜式🍰甜品選擇多,有芝士蛋糕、朱古力蛋糕、蘋果批等,仲可以自己裝同雪糕。但我最欣賞既都係歌劇院蛋糕,蛋糕質素妹蓬鬆同濕潤,呢種口感已經好少食到