2024-12-29
同太太慶生嘅生日飯,嬲到第一次寫食評先講重點:叫咗一份medium rare嘅牛扒,然後餐廳廚房煮咗一份接近全熟嘅牛扒都照上菜俾我哋,令太太同我對間餐廳同餐飯都覺得十分失望十二月下旬同太太去咗Aria去食晚飯,本身開開心心去同太太慶祝生日,餐廳嘅裝修同景都唔錯,但枱與枱距離比較近,比較容易聽到隔離枱傾計食物方面,前菜同pasta都正正常常,跟住上嘅牛扒非常出事。我哋叫咗medium rare嘅牛扒,然後餐廳上咗一份接近全熟嘅牛扒俾我哋,重點係塊牛扒係上菜前喺廚房已經由一整塊牛扒切開咗大約7-8小件咁,所以切開塊牛扒時廚房一定知道件牛扒明顯overcook咗,同客人要求的medium rare有明顯分別,但係廚房或者樓面都係照上菜,老實講非常唔專業同令人非常失望 (我哋落單後waitress 有重複一次confirm order,相信絕對唔係落錯單)老實講如果我去一間大眾化少少嘅餐廳叫個一百蚊牛扒餐嘅,要求五成熟,如果呢間餐廳俾件全熟牛扒我,我真心都會覺得由得佢,一分錢一分貨,同埋普通餐廳嘅廚房可能冇咁專業,overcook 左都未必知道但响Aria呢度真係令太太同我都覺得失望,間餐廳門
但响Aria呢度真係令太太同我都覺得失望,間餐廳門口有個牌寫住 「Top Italian Restaurants 2024」,結果係佢哋廚房切開牛扒時明顯知道份牛扒已經overcook咗,明知唔合乎客人要求都照樣上菜,真心令人好失望
我哋當時有同餐廳樓面反映,個waiter都只係輕輕一句 「we can exchange it for you」 ,態度好敷衍
我同太太當時已經對間餐廳同埋佢廚房冇信心,連換都唔想換,最後硬食件全熟扒就算,止蝕離場 連時間都唔想蝕俾佢
好少响中環食間靚靚仔仔餐廳食到咁唔開心,仲要係幫太太慶生嘅生日飯,慘
最後要講番餐廳一樣野抵讚嘅,因為係慶祝太太生日嘅生日飯,間餐廳有事前準備好份甜品送俾我哋,呢點係值得讚嘅
結論:相信唔會再幫襯呢間餐廳
PS:塊牛扒 HK$5xx,廚房煮得唔好食之餘件牛好似幾瘦下,個人覺得非常唔抵食