2023-12-20 255 views
好耐冇食私房菜,呢d要多少少人先過癮,可以食多幾款,今次一行三人一齊黎到呢間名門私房菜,朋友之前黎過好滿意特登推薦我地黎經過介紹下,點做幾款。滋補靚湯一定唔少得,呢排流感高峰期,杏汁豬肺湯補補個肺就最啱,湯超香濃,口感又順滑,一盅入面好幾舊豬肺冰鎮鮑魚爽口彈牙,佢配埋芥末醬汁,一頂要沾,靈魂料汁黎,感覺係配任何海鮮都啱之後就整道功夫菜喇,順德煎菱魚招牌菜,佢將菱魚肉起曬,整成魚滑再釀返入去,再半煎炸咁定型炮製,十分佩服師傅功夫,起曬全部魚肉仔保留出面薄薄嘅一層魚皮,諗到都覺得非常困難。呢道菜啱曬唔鐘意吐骨嘅我,啖啖肉,半煎炸處理完好香口之後又係一道心機菜,蔥爆海蔘,海蔘爽滑彈牙,浸發得好足👍如果自己屋企浸過海蔘嘅,一定知道過程十分麻煩,要換幾次水咁,所以呢味海蔘都係心機菜。成個菜好香大蔥味好惹味。之後啫啫生菜都好食嘅,爆得好香最後臘味炒飯都幾值得推薦,好香口夠鑊氣,我地食到尾聲嘅時候都可以清曬佢就知道味道真係唔錯,而且份量好足,帶多兩個人一齊黎share都一定夠,如果一班人再過黎食,我覺得呢個係幾值得安排嘅一道主食最後甜品杏汁蛋白,黎個首尾呼應,好滑好香,無論火候定係甜度都啱啱好㗎總結

之後啫啫生菜都好食嘅,爆得好香

總結:除咗成日食西日嘢,真係要多留意中菜,好多都係非常有特色同埋充滿功架,呢間私房菜無論菜式定係服務都令人滿意,值得介紹