2018-05-28 2036 views
在佐敦做完野太夜,貪方便就腳,就在附近搵嘢食,見到呢邊成街好多餐廳,呢一間Season's Restaurant & Bar係食多國菜嘅,餐廳充滿尼泊爾特色,掛滿尼泊爾風景畫,比較少食呢種風味,就試下啦。餐牌分類仔細,有西式燒烤類,土耳其、尼泊爾、印度式食物都有。由於好肚餓嘅關係,揀啲比較飽肚的食物,西式烤豬肋骨半份$148,同埋土耳其卡巴卷,揀左魚肉$108。 同埋一杯Season's Breeze 飲品$48。點完菜,望真啲餐廳,用咗昏暗嘅光線,營造酒吧嘅感覺。尼泊爾餐廳嘅酒吧,同西式酒吧的不同之處,就係唔會中門大開咁任由大家隨便企,而係依然會有餐廳嘅門面、擺好曬長枱凳,呢啲係佢哋嘅餐廳擺設特色。以尼泊爾風景畫作裝飾,已經好有異國風情。 一點完菜,好快就即刻上一份黑胡椒薄脆餅,有薄荷汁畀你點,薄脆就是克力架餅乾的質感,食落好脆口,有輕微胡椒辣味,但鹹味比較多,作為醒胃小食嘅話,點薄荷汁會比較清新啲,感覺冇咁鹹。 Season's Breeze, 充滿尼泊爾風格嘅奶類飲品。水果方面用咗芒果同藍莓,加低脂奶打成的,味道一啲都唔酸,因為有人工加上嘅甜味,但亦不會太甜,只是中和酸味,令飲落

Season's Breeze, 充滿尼泊爾風格嘅奶類飲品。水果方面用咗芒果同藍莓,加低脂奶打成的,味道一啲都唔酸,因為有人工加上嘅甜味,但亦不會太甜,只是中和酸味,令飲落去更順口,芒果味淡d,似藍莓奶昔咁樣,香滑而清新,夏日消暑不錯!

因為同事唔飲呢d 特色嘢,所以淨係飲水,飲完之後覺得好特別,原來係用薄荷葉浸出嚟嘅檸檬水,好有心思!因為知道食印度、尼泊爾菜式,是比較濃味的,所以薄荷檸檬水係可以幫你清新口腔嘅。

魚烤餅$108,即是我哋叫做卡巴卷,用黎巴嫩皮塔麵包,捲著蔬菜和魚肉製成, 肉類可以自己選擇雞或魚,黎巴嫩皮塔麵包是烤過的,提升香口感覺。一個卷切開兩條,份量其實幾大嚿。

原來裏面餡料非常之多!生菜、洋蔥、魚肉、沙律醬、蕃茄,捲到一大嚿,真係食完 半條卡巴卷已經夠飽。味道方面,感覺有啲似漢堡包,但係黎巴嫩皮塔包烤過,口感係唔同啲,本來較乾身的包,加埋沙律醬同埋蔬菜汁一齊食,又唔會覺得乾;而且皮塔包煙韌,感覺香口。蔬菜夠多,唔會覺得油膩。魚肉是切成粒,然後拌上沙律汁,酸酸甜甜,好開胃。

西式烤豬肋骨半份$148, 原來半份都好大碟,同其他餐廳比較是等於一份的份量,仲有薯條同沙律伴碟。

豬肋骨烤過,外面很香脆, 裏面肉質卻很軟滑,仍然有肉汁。 味道方面,加了蜜糖在外面烤,食落有輕微蜜糖的甜香,也增添外層的脆脆口感;燒烤汁夠濃,但不會太鹹,食完不覺得口乾,非常惹味!

職員見我食得咁興奮,主動問我食物質素如何。我話我好鍾意食沙律菜的醬汁,因為除了平時的醋酸味,還帶點辣味和甜味,細問之下,原來是泰式辣醬!幾特別!真係要嚟尼泊爾餐廳,先會食到佢哋嘅獨特風味。佢見我食得咁開心,攞多幾碟醬汁畀我點薯條食,好熱心咁介紹呢d都係佢哋house made嘅醬汁,用來配唔同嘅食物。我食晒咁多款醬,覺得油浸吞拿魚醬最好味也最特別!

最後,見我哋食到差不多的時候,職員送上兩杯免費shooter , 同我講Happy Friday! Shooter 由菠蘿汁調製而成,酒精非常低的,女士飲非常啱口味,甜甜地又清新,我飲完,就算冇酒意都覺得好high! 因為呢度服務太好,職員好貼心招待!

埋單原來無加一,共$304, 雖然只食兩款食物,但因為份量好大,所以都好飽啊!抵食!一定再來幫襯!
2018-05-25
$152 (Dinner)