2021-06-03
好多朋友都知道我鍾意食扒又鐘意食龍蝦,所以前前後後都有幾個朋友介紹我一定要去食😋😋 而且$688/set,性價比其實真係幾高,我諗疫情前真係唔會見到有呢d set🙊上網book位都唔算難,仲remark左希望有窗邊位🙈🙈不過去到先知餐廳位於喜來登酒店4樓,所以個海景唔算特別開揚,不過坐到窗邊位都係開心既🤣🤣坐低之後,侍應會拎一盤扒出黎,介紹餐廳各款牛扒。我見到塊帶骨肉眼扒,其實真係心心眼架,不過散叫塊扒仲貴過我成個set😅😅所以我都係乖乖地叫返個龍蝦牛柳餐😅😅*3-Course Steak & Lobster Menu $688*📍塊面咁大既洋蔥包點完餐傾咗一陣計,侍應就送上一個仲大過塊面嘅洋蔥包,個包仲係熱架🥰外層好脆,有鹹鹹地既蔥香味👍🏻不論係就咁食定係配龍蝦湯,都一樣咁好味😋😋不過千祈唔好食咁多,如果唔係包你後面既野食唔晒😅😅📍頭盤:沙律或者龍蝦湯既然我咁鍾意食龍蝦,點會放過龍蝦湯。套餐入面嘅龍蝦湯份量唔算大碗,但係非常濃郁又creamy,就算唔大碗都好易會飽,而且仲有一大舊龍蝦肉👍🏻👍🏻📍主菜1:免翁牛柳免翁牛柳就即係成條牛柳既中間部位,🥩得6oz即係得大約170克,朋友睇到餐
📍塊面咁大既洋蔥包
不過千祈唔好食咁多,如果唔係包你後面既野食唔晒😅😅
📍頭盤:沙律或者龍蝦湯
📍主菜1:免翁牛柳
免翁牛柳就即係成條牛柳既中間部位,🥩得6oz即係得大約170克,朋友睇到餐廳即刻話唔夠食。我呢d做足功課嘅當然知道,呢度d野樣樣都好大份,加加埋埋其他野都一定會夠飽食唔晒。如果純粹真係加錢轉大塊d既牛柳唔需要啦。
如果大家都可以唔使就住個銀包,建議大家加$400-$600轉肉眼扒,而我就因為要就住個銀包,所以就冇upgrade到啦🙈
正式講返塊扒,叫左medium rare....生熟程度適中,肉質嫩滑又有牛味,不過我都係鍾意肉眼有油脂既口感🙊
👎🏻不過應該係塊扒rest得唔夠,我未開始切塊扒已經出晒血水,嚴重影響賣相👎🏻
📍主菜2:3選1~龍蝦尾/蟹餅/煙肉焗帶子
龍蝦尾:肉質有彈性亦都唔會有雪味,起咗肉又方便進食。另外有跟牛油清,可以令到龍蝦肉質更Juicy👍🏻👍🏻😋😋
珍寶蟹餅:呢一個蟹餅未切,已經睇到一絲絲既蟹肉,真係未食過咁足料既蟹餅👍🏻👍🏻d蟹肉多到切開就好容易會散。
📍配菜:芝士松露炸薯條同炒蘑菇
配菜份量好大份,連係’薯條怪’既我地兩個人都食唔晒一份薯條🤣🤣又係我鍾意既幼薯條,新鮮炸起配上芝士同白松露,又係無法抗拒既組合😜😜
至於炒蘑菇都做得好好,用牛油炒好香,另外菇味亦好重。
💁🏼♀️除此之外,另外仲有多款配菜可以揀
❣️❣️強烈建議配菜要share食❣️❣️
千祈唔好叫同款🤣🤣
📍甜品:法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟配雪糕
焦糖燉蛋幾好味,不過層焦糖厚左少少,導致成個甜品甜咗少少,撬走晒d焦糖食就啱啱好😜😜
朱古力心太軟流心效果滿分,朱古力味都好重,不過真係太飽食唔晒🙌🏻🙌🏻
📍Mocktail $70
叫左”Fly Me to the Moon” & “Passion Show”
兩杯都有少少似雜果賓治既感覺,唔難飲不過又冇咩特別🤣🤣
❣️如果大家有生日慶祝或者特別紀念日,記得預先同餐廳講。餐廳會幫你影一張相送俾你同埋會有一個甜品送❣️