同朋友約咗食一間紅磡嘅小店,小到真係有機會行過都Miss咗,不過見到出邊嘅人龍就會spot到佢🤣 室內環境裝修精美,但係面積不大,老實講,坐得唔太舒服,因為枱凳比較窄,枱亦都比較細,真係啱啱好擺到我哋嘅兩人餐,雖然店舖都好窩心哋擺咗個籃喺凳底俾人擺袋,不過拎住太多野的話就自行考量去唔去🙈 另一方面佢係冇收+1既👍🏻食物方面,都幾唔錯,有日式同健康嘅感覺🫰九宮格(二人前) ($398 )• 追加醬油蛋、明太子、廣島蠔 (+$8+$8+$38)套餐包括五款肉類(慢煮封門柳、慢煮和牛舌、慢煮黑毛豬、慢煮泰式雞、慢煮鴨胸)、北海道帶子、磯燒鮑魚,另外可以自選兩款季節沙律同埋兩款主食。我地揀左青蘋果紫薯球同埋日式大根、醬油蛋飯配蕎麥麵。出色位:1️⃣ 青蘋果紫薯球清甜開胃,兩樣嘢夾得幾好👍🏻2️⃣ 慢煮泰式雞,雞肉鮮嫩,配搭青醬好味👍🏻3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻4️⃣ 醬油蛋飯顏色已經吸引眼球,係一定好味嘅配搭🤩其他用料足,不過冇咩特別就略講,例如:帶子、鮑魚、蠔都大粒肥美🫰、鴨胸食落肥肥地、大根係健康嘅味道、黑毛豬同風門樓味道一般啦,有煮耐咗嘅感覺,比較靭,但係有唔同嘅醬料,感覺店家都用心製作、(熱)冰糖雪梨茶

食物方面,都幾唔錯,有日式同健康嘅感覺🫰

九宮格  (二人前)

出色位:
1️⃣ 青蘋果紫薯球清甜開胃,兩樣嘢夾得幾好👍🏻
2️⃣ 慢煮泰式雞,雞肉鮮嫩,配搭青醬好味👍🏻
3️⃣ 和牛舌有嚼口👍🏻
4️⃣ 醬油蛋飯顏色已經吸引眼球,係一定好味嘅配搭🤩

其他用料足,不過冇咩特別就略講,例如:帶子、鮑魚、蠔都大粒肥美🫰、鴨胸食落肥肥地、大根係健康嘅味道、黑毛豬同風門樓味道一般啦,有煮耐咗嘅感覺,比較靭,但係有唔同嘅醬料,感覺店家都用心製作、(熱)冰糖雪梨茶清甜,不過有少少偏甜

結論: 食物質素good good 🙆🏼‍♀️🙆🏻, 但係環境較細要留意,同埋因為係人氣餐廳,所以早啲去食可以唔使等咁耐哦~

驚喜度:8/10
夠食度:6/10
抵食到:6/10 (因為有少少少少唔夠食🙈)

🎡餐廳資料
餐廳名稱:日嚐
餐廳地址:紅磡明安街10號寶石戲院地下F 號舖
九宮格  (二人前)