2022-06-17 64 views
同朋友行街食飯,佢訂咗呢間食串燒嘅餐廳,裝修格局帶點日式居酒屋風情🏮,我哋坐近窗口。先點兩杯飲品,我點咗清爽嘅「日本信州蘋果梳打🍏$48」,朋友就鍾意教香甜嘅「完熟蜜桃梳打🍑$48」。我哋見好多客人也是選這個Mori Set $580,咁我哋都試吓先。套餐的前八款雞串燒,由廚師發板,帶點神秘咁,有趣,其後的是自選。👨‍🍳廚師安排了給我們是:雞胸軟骨、雞腸、雞心雞腎、月見雞肉棒、梅子醬雞胸、日本提燈、雞掌心串燒質素高,廚師處理得很好,雞內臟串燒也沒有腥味。店員每當奉上串燒時,也會介紹一兩句,當店員送上燒雞腸的時候,朋友笑說😆:「小朋時候成日比阿媽話佢,雞腸都冇你咁長氣」,她說原來雞腸的樣子是這樣的,口感帶少少彈牙。可以一次食到唔同部位,不同烹調方法,不同味道,唔錯,我最鍾意就係月見雞肉棒,配以已漬的雞蛋黃🥚,加添香滑之餘帶點鹹蛋黃的感覺;朋友就鍾意雞胸軟骨🐣,口感脆卜卜✨,同埋口爽脆嘅雞腎。然後就係燒物:🐟白膳燒得香口彈牙;🦐蛋黃漬虎蝦都幾大隻,燒好之後伴以漬好嘅蛋黃加鮮蛋黃,令口感更豐富。然後,嚟咗雞湯及惠比壽炭火親子丼,廚師先把雞肉燒好,然後用來做親子丼,口感比平時的親子丼更勝一籌。

👨‍🍳廚師安排了給我們是:

燒白鱔

蛋黃漬虎蝦
親子丼

🍮甜品
好鍾意套餐包埋甜品,像一個完美的結局,甜品係「抹茶紅豆奶凍」,很有日式🇯🇵風味,奶凍香滑,配埋香甜嘅紅豆🫘,呢餐好滿意,在帶點神秘感及歡笑聲中渡過🤭。
抹茶紅豆奶凍
Type of Meal