2022-08-17
是日係東涌收工,相約同事一齊去食晚飯。時間尚早,係東薈城行左一陣,到6點鐘準時入座食晚飯🤤。由於風水地係餐廳一開門就入座,可以自由選擇想坐既位置,我地選擇坐近窗邊既位置,可以一路食飯一路欣賞日落,十分賞心悅目,令人心情悅快,飯都食多2啖。😜南瓜嫰雞九層塔 $158 ❤️南瓜用上日本既貝貝南瓜,可以連皮食,唔算好甜但特別粉糯,非常適合用來炒菜,無骨雞肉十分嫰滑,加埋九層塔獨有既香葉氣味,層次感十足,最重要係炒得有鑊氣!食到停唔到口,如果份量多返小小就更好。🤤鍋燒滴漏雞油鮮野菌燴飯 $188 ❤️外表雖然唔吸引,好似平平無奇咁,但入口令人讚嘆不已。燴飯粒粒分明,充滿雞油香,加埋野菌既甜,食落一d都唔油膩,個鍋燒得夠熱,鍋邊既米粒帶有微微焦香,更添香氣。真係好好食😋🤗!干窩本地新鮮牛三寶 $228 ❤️有睇開我既朋友都知道我對乾鍋料理情有獨鍾,而六小館既乾鍋更有平時比較少見既材料供應。牛三寶包括鮮牛肉,金錢肚,鮮牛筋,全部都係本地新鮮貨,食落軟滑無渣充滿牛香,雪藏貨真係完全無得比😋。除有主材料外,仲有花椰菜,薯仔片,蓮藕片,萵筍片,大大既一兜份量十足,而且唔會太辣,麻香味香口,食得過癮,送飯一流。
南瓜嫰雞九層塔 $158 ❤️
鍋燒滴漏雞油鮮野菌燴飯 $188 ❤️
干窩本地新鮮牛三寶 $228 ❤️
有睇開我既朋友都知道我對乾鍋料理情有獨鍾,而六小館既乾鍋更有平時比較少見既材料供應。牛三寶包括鮮牛肉,金錢肚,鮮牛筋,全部都係本地新鮮貨,食落軟滑無渣充滿牛香,雪藏貨真係完全無得比😋。除有主材料外,仲有花椰菜,薯仔片,蓮藕片,萵筍片,大大既一兜份量十足,而且唔會太辣,麻香味香口,食得過癮,送飯一流。🔥👍
原先見個價錢好似偏貴,但又好想食中菜,呢間又未食到所以最後決定去試下😅。結果好有驚喜,食得好開心,到6點半7點左右已經入座了8成,可見餐廳係區內都有一定既人氣👍。侍應同部長都好nice好有禮貌,會主重推介同埋問我地飯後感,好既餐廳真係值得大家多多支持。❤️❤️❤️🤗