2017-08-27
星期六難得同媽媽去數碼港行下,上網睇左食評見到呢間叫“客棧”嘅餐廳咁特別,於是就入左去搵好野食喇。除左佢個名之外,佢個餐牌造型都好特別,成本武林秘笈咁!由於已經過左2:30,所以已經可以叫下午茶餐喇,叫左3個茶餐另加1個餸。一個迷你叉燒飯、一個炒烏冬、廈門炒米再加黃金豆腐。未到餐廳之前已經見到有好多人推介叉燒,好多時餐廳嘅出色食物都唔會出現喺下午茶出現,佢竟然有叉燒食,諗都唔諗即刻嗌啦!迷你叉燒飯除左叉燒之外仲有隻煎蛋,對女仔嚟講都唔算係迷你,絕對係食得飽嘅,而且飯量都唔算少,茶餐嚟講絕對係收貨。叉燒亦都好好食,半肥瘦嘅叉燒,唔會乾爭爭,雖然肥仔d,不過岩晒為食嘅我。下午茶餐都有得叫招牌野,都算係有驚喜!見到佢隻煎蛋,令我諗起食神叉燒飯!炒烏冬嘅色水味道都好夠,又唔會覺得好油,都唔錯!不過對比之下,叉燒飯就比較出色喇!廈門炒米作為一個茶餐賣相都幾認真,上面仲有芝麻點綴下。炒米炒得夠乾身亦都好足料,感覺都好夠鑊氣,估唔到下午茶餐都唔係hea你!最後壓軸嘅一定係黃金豆腐,上網見到好多人叫嘅係椒鹽豆腐,不過睇晒成個餐牌都見唔到。(可能係我睇漏左?)心諗都係豆腐,椒鹽同黃金係味道唔一樣,不過大
除左佢個名之外,佢個餐牌造型都好特別,成本武林秘笈咁!
心諗都係豆腐,椒鹽同黃金係味道唔一樣,不過大家都係惹味嘅食物,應該都好食嘅,於是膽粗粗叫個黃金豆腐嚟試一試。
豆腐切到細細舊方便食,賣相又靚,又夠香口,味道又夠濃但係又唔會太鹹,仲要好夠熱,當小食咁食好快就比我地KO左喇!
迷你叉燒飯同埋黃金豆腐真係幾令我驚喜,3個人只係食左200多dd叫到成枱都係野食仲要包埋野飲,都算係抵嘅!