Restaurant: I Tae Won Korean Restaurant
Info:

2016-11-14 6118 views
想係尖沙咀食醬油蟹,最後選中梨泰園。由地鐵站途步過黎都幾遠喎,堅出晒汗囉。朋友仔貫徹始終遲到率達 100%,實在令人配服 ﹗那我先坐低看看環境又看看 menu 先啦。時間尚早,全場只有兩三檯食客呢,大量卡位隨便坐。舖面非常寬落,密度又不高,有足夠私人空間談談情、說說笑啊。地方開揚、空氣流通、通道寬敞、地方乾淨,真係幾好坐,舒服悠閒。悶死我了 ﹗朋友仔還未到達,已經將 menu 翻弄左多次,左揭右揭。菜色種類煩多,似乎兩三次都未必能夠試得晒呢,貪吃的我更加啦 ﹗忍無可忍,叫支酒飲住等先得,順便下一下火。韓國米酒,開波 ﹗自酙自飲,淡淡米香、微微酒香、少少甜味,非常易入口,像有酒味的淡奶。紅白兩種助料,紅色濃味的配肉燒烤醬,白色蒜鹽加油配海鮮剛好。萬眾期待、萬千寵愛在一身既女神終於降臨喇,唔知真係以為係女神囉 ﹗算,要食得開心,唔無因小事照響情緒。隨即落 order,侍應們亦送上前菜 9 小碟,有趣有趣,有幾款都未見過架呢。泡白菜仔,爽爽微辣都不錯。紫薯黃薯,兩者均甜甜粉粉,只是皮有點厚以矣。韓式煎餅,外觀青必必完全唔知是什麼來頭呢?估唔到原來係煎餅,何解綠色的?蔬菜做?腍腍的沒有什麼味道

泡白菜仔,爽爽微辣都不錯。紫薯黃薯,兩者均甜甜粉粉,只是皮有點厚以矣。韓式煎餅,外觀青必必完全唔知是什麼來頭呢?估唔到原來係煎餅,何解綠色的?蔬菜做?腍腍的沒有什麼味道。泡菜,非常爽甜又多汁啊 ﹗趙到索索聲,甜中帶著辛辣,好想撈飯食呢。

韓式魚板,被甜甜的醬汁完全包裹著,質地嚥韌,好似兒時士多賣的燒魚片零食啊。芝麻大豆芽菠菜,多款前菜之中,我反而覺得依款最好味喎。大豆芽跟菠菜同樣非常鮮甜,爽爽脆脆,而且帶著咸香及微量麻香,充滿水份,送飯好鬼正囉 ﹗要忍忍口啊,唔覺以食飽左就敝,我仲有好多靚烤肉要食架。

泡魷魚,非常有趣,又會那麼嚥韌既?給點牙力地趙,非常有咬口又帶著辛辣,食得過癮。泡蒜芯,其實幾款綠色泡菜既味道都差不多,隨左大白菜帶酸味外,其他都甜甜的呢。

醬油蟹,永遠都係主角,第一道菜必食 ﹗花蟹黎喎,有別於食開既佐敦醬缸呢。雖然呎碼明顯地偏細一點,但蟹膏份量都不少呢。沾上海鮮醬汁既配菜都非常美味,蒜片、青尖椒、紅尖椒、洋蔥絲、等等,全部都送飯一流,淨係依碟醬油蟹都唔記幾碗飯呀 ﹗

但我一定要控制住自己,不能狂吃啊,要留肚、要留肚、要留肚。深橙淺黃蟹膏混上紫菜珍珠飯,再搭上配菜塞入口,那種滿足感不能形容,總之好想大叫好好味呀 ﹗蟹肉軟棉棉,醬汁已完全佔據每個細胞,啜啜啜啜 ﹗實在太美味啊。

辣魚子豆腐湯,嘆完生冷野,黎個熱湯定一定神先。味道比我預期中削喎,普普通通過得去,試左兩啖已經唔多想飲。魚春有點腥,質地有點韌,麻麻地呢。

蔬菜籃,,傳統韓燒烤肉其實會包大量蔬菜呢,好健康。同香港文化肉肉肉同埋肉同海鮮完全兩回事,我喜歡捲埋泡菜、洋蔥、大豆芽、蒜片、辣椒、等等,真係超級生菜包,多種味道與質感,正到無朋友 ﹗

牛側腹,有特別食材梗係要試,從來未食過。顏色及賣相都非常吸引,脂肪紋排列有序。燒個 5 成熟,泛著嬌嫩粉紅跣入口。熱燙燙又香噴噴,極度滑溜多汁啊 ﹗意料之外的軟塾,牛味濃濃,沾上少許醬油就更加滋味。掛住食,不慎黎個全熟牛側腹,當然照食唔可以浪費。故不到熟透的牛側腹牛味更濃,質地變得咬口又彈牙,兩種享受,Good Good ﹗

牛縐胃,又有古怪食材啊,白雪雪起晒縐紋喎。比想象中韌好多,要出點牙加呢 ﹗韌中帶點脆,本身淡口,燒到燋香味道都唔錯,一試無妨。

豬橫隔膜, 顏色紅卜卜既?唔講唔知係牛囉。不單止外觀似牛,就連味道、質感都似埋,真係豬黎?入口味香濃甜美,夠腍又夠棉,好好味,比牛縐胃好食多倍。醃帶子,我厭醃味太濃喇,豐彈性,都好食既。

自家生菜包,最喜歡用生菜捲住烤肉食,仲要加上不同蔬菜、味菜,變得多層次、多味道,好鬼有趣又好鬼好味啊 ﹗夾咩都好食,正﹗
韓國米酒
豬橫隔膜
豬橫隔膜
醃帶子
2015-11-11
$900 (Dinner)
芝麻大豆芽菠菜
牛側腹