2015-11-30
我係九龍城長大的,住左十幾年,就算搬左都成日蒲九龍城,因為實在太多好嘢食。近年開左好多新潮食肆,就連細個好喜歡街市樂園的沙嗲牛麵,都變到而家不倫不類的沙嗲牛西多,難免有點唏噓。好彩,仍然有部分老字號食肆繼續生存,就好似細個成日幫襯的黃明記。佢位置比較僻,由九龍城廣場行去都要行幾個街口,食完附近又冇巴士走,所以我都好耐冇去。佢最馳名嘅係墨魚丸,就叫左碗墨魚丸河($28),分量都算多,價錢唔係貴。墨魚丸冇一般咁白,感覺更為天然,口感唔係平時食墨丸超彈牙果種,冇咁假,而且仲咬到少少墨魚粒,調味亦恰到好處。我好喜歡食墨魚丸,呢間應該係最滿意的一間。河粉幼身,但唔算好滑,論實感都係福佬村道的德昌比較出色,不過都已經合格,加埋炸蒜蓉同香菜,更添食味。湯底好味,但飲多兩啖開始覺得有點鹹。另,每晚6點後兼賣粥品,都值得一試的。值得去指數:
佢位置比較僻,由九龍城廣場行去都要行幾個街口,食完附近又冇巴士走,所以我都好耐冇去。 佢最馳名嘅係墨魚丸,就叫左碗墨魚丸河($28),分量都算多,價錢唔係貴。墨魚丸冇一般咁白,感覺更為天然,口感唔係平時食墨丸超彈牙果種,冇咁假,而且仲咬到少少墨魚粒,調味亦恰到好處。我好喜歡食墨魚丸,呢間應該係最滿意的一間。 河粉幼身,但唔算好滑,論實感都係福佬村道的德昌比較出色,不過都已經合格,加埋炸蒜蓉同香菜,更添食味。湯底好味,但飲多兩啖開始覺得有點鹹。
另,每晚6點後兼賣粥品,都值得一試的。
值得去指數:
Other Info. :