2013-03-22
話說之前食過大家樂既下午茶,覺得食物分量多左,而且質數都比以前我,雖然唔可以話同佢句SLOGAN一樣 <為你做足一百分>,但暗地裡覺得都值75分,詳情可以睇番<芝味多士> http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2286689就係因為覺得大家樂可能進步左,所以想去試下晚飯早無改進~本身想打邊爐,不過個胃唔爭氣,超級肚餓呀,仲點等得切慢慢淥淥下呢~想快靚正就叫左個厚切豬扒、雞扒、腸仔鐵板餐($47),跟餐凍檸樂~而媽媽就叫左荷蘭豆雲耳滑雞($47),跟餐送老火湯、白飯及茗茶~不到5MINS,我的鐵板餐已可取了,原來份量極少,雞扒好似正常SIZE既一半,而豬扒雖然係厚切左,但都只係得一細塊,而條香腸脆脆地就最正常,仲有D豆、蕃茄等蔬菜及5條薯角,食哂都有7-8成飽,可能大家樂知道客人食太多肉類唔太健康,為客人著想,每樣份量縮咁D,一來唔駛加價,二來顧客又可以吸收少D卡路里,用心良苦呀~至於杯凍檸樂相對於鐵板餐份量則大杯得驚人,如果話鐵板餐
就係因為覺得大家樂可能進步左,所以想去試下晚飯早無改進~
而媽媽就叫左荷蘭豆雲耳滑雞($47),跟餐送老火湯、白飯及茗茶~ 不到5MINS,我的鐵板餐已可取了,原來份量極少,雞扒好似正常SIZE既一半,而豬扒雖然係厚切左,但都只係得一細塊,而條香腸脆脆地就最正常,仲有D豆、蕃茄等蔬菜及5條薯角,食哂都有7-8成飽,可能大家樂知道客人食太多肉類唔太健康,為客人著想,每樣份量縮咁D,一來唔駛加價,二來顧客又可以吸收少D卡路里,用心良苦呀~
至於杯凍檸樂相對於鐵板餐份量則大杯得驚人,如果話鐵板餐係兒童餐份量,咁呢杯就係KING SIZE既飲品,又幾慷慨喎~
如果客人食唔飽,飲埋杯檸樂都可以填飽肚既!! 至於我媽叫的即炒小菜荷蘭豆雲耳滑雞,大約需時10MINS先有得拎,真係即炒既,荷蘭豆幾嫩,而雞肉都算滑,以快餐店來講質數比我個鐵板好得多,仲有碗滿滿既白飯,食左包保夠飽,至於碗中湯係老黃瓜煲龍骨湯,龍骨係乜我就唔知喇,不過湯都夠熱、而且煲老黃瓜就夠哂甜,碗湯比我飲埋喇,唔知幾時開始變得好鐘意飲中湯,抗拒汽水等加工飲料。
其實都唔係款款食物都咁差,可能係肉類太貴,快餐店又唔可以加太多價,唯有減少食物的份量LA,如果再去的話,選擇小菜餐會好一點。而且環顧四周,好似得我一個點鐵板餐,其他客人都係點小菜/火鍋為主,下次真係要醒目D喇~