2024-10-09
同朋友4人在平日星期三約會食飯,見到餐廳環境舒適及地方闊落,便入去試試. 唔講食物質素,每人口味不同,唔講員工服務,每人接受程度不同.一入座坐低,員工就同我哋講每人最低消費$80,先說明 好的,清楚明白呢一點,點歺時,亦見到QR code 點歺紙上已列明繁忙時間用餐90分鐘,好亦清楚明白,相信呢啲都係餐廳人流管制想接多啲客嘅制度,我和朋友二人約5:38先入座,當時只見有三分之一嘅入坐率,我們已先叫一個set,其餘兩位朋友大概6:20才到達,再叫兩個set,大約7:00亦見入坐率不高,還剩下六、七張枱沒有人坐,門口當然亦沒有人等位,亦不覺得有booking枱入坐情況,根本就市度淡靜,還剩很多吉枱,其實兩位朋友未黎時,職員亦有催促我哋會否再點餐,我話唔好意思,等齊人到才再點好嗎! 其實我見餐廳入座率不高,諗住不影響餐廳番枱做生意,可以舒舒服服同朋友傾偈詳談慢慢食,殊不知我們都沒有叫埋單,職員就出咗單據,要求我們結帳. 想叫多個甜品食都唔洗啦!感覺是不良好的!明白餐廳老闆可能提出有些制度,叫員工對食客有所實行,準時90分鐘交枱,雖然我們都可能超出咗時間,但希望環境許可下及人流不多時,可以讓食
明白餐廳老闆可能提出有些制度,叫員工對食客有所實行,準時90分鐘交枱,雖然我們都可能超出咗時間,但希望環境許可下及人流不多時,可以讓食客舒適及感覺良好下用餐. 這是我給餐廳管理層一些意見.