2024-06-30
-Cafe TOO最近身邊朋友不約而同介紹我食港島香格里拉酒店自助餐推出全新主題「海鮮街:香港滋味的自助餐盛宴」概念係將餐廳化成海鮮市場 呈現最上乘的本地海鮮將海洋既鮮味直接帶到面前 確保每啖都係最新鮮🥰另外重點係有同一眾本地老字號食店攜手合作限定推出一系列馳名地道美食 可以一次過試匀一樂燒鵝 + 低調高手大街小食雞蛋仔 + 泰昌餅家🥳🥳🌟Dinner buffet ($808/mon-thu; $868/fri-sun, ph)🌟重點推介 - 馳名地道美食 🌟+一樂燒鵝估唔到可以唔洗排隊都食到米芝蓮一樂燒鵝既招牌脆皮燒鵝 皮脆肉嫩 油香滿滿 配一樂秘製酸梅醬同區仲有鵝油炒飯 可惜當日太飽食唔到🥹🥹+ 茅台炒醉蝦用上茅台王子去快炒大蝦 呢個堅係好好味 大大隻 新鮮爽口彈牙仲炒得非常入味 茅台香味濃郁+ 泰昌餅家曲奇蛋撻蛋漿香濃軟滑 曲奇皮底香脆+ 低調高手大街小食雞蛋仔聯乘推出多款特色口味 仲可以配Haagen-Dazs 雪糕一齊 ✨海鮮區+ 凍海鮮區包括雪場蟹腳 / 花蟹 / 麵包蟹 / 瀨尿蝦 / 凍蝦 / 翡翠螺 /蜆 / 青口 每次一有蟹腳就好快比人拎哂 好彩餐廳都密密手Ref
Cafe TOO
最近身邊朋友不約而同介紹我食港島香格里拉酒店自助餐
推出全新主題「海鮮街:香港滋味的自助餐盛宴」
概念係將餐廳化成海鮮市場 呈現最上乘的本地海鮮
+ 熟海鮮區 - 係我當晚最愛🌟
蒜蓉 / 清蒸新鮮波士頓龍蝦- 用蒸籠去炮製龍蝦 份外鮮甜
個人推介清蒸龍蝦 大大隻 肉質新鮮爽口彈牙 原汁原味
罕有係自助餐可以食到有咁高質既龍蝦 另外仲有白灼蝦 /
白灼螺 / 避風塘炒龍蝦 / 蜆介鯪魚球 / 椒鹽鮮魷可以揀
✨日式刺身壽司串燒區
有師傅即切藍鰭吞拿魚 完全可以媲美高質日本菜質素
仲有得揀要赤身 / 中拖羅 / 大拖羅 入口肥美甘香
另外仲有非常新鮮既赤蝦同油甘魚!
壽司方面有拖羅 / 三文魚 / 希靈魚 / 八爪魚等等
估唔到自助餐有咁高質素嘅刺身 值回票價
特別推介自家製作玉子燒同串燒系列 有多款口味選擇
✨沙律冷盤區
有各式各樣沙律及新鮮蔬菜、芝士、凍肉切片
包括凱撒沙律 /日式沙律 / 多款沙律醬料 自行調配
✨熟食區 - 熱葷 / 燉湯 / 粉麵
中西式熱葷款式多不勝數 由中式既蒸海魚 / 小炒王 / 豉椒炒蜆 / 東風螺 / 叉燒油雞 去到西式既烤牛肋肉 / 烤羊腿 / 紅酒牛腩 / 燒鵝清湯意大利雲吞 / 煎鴨胸配香橙燒汁
以至印度咖喱都有 非常豐富 模有一款岩食!
當日西湯係椰菜花忌廉湯 香濃細滑 同養生中式燉湯
粉麵區除左平時常見牛腩麵 / 雲吞麵 / 牛丸麵之外
都特別地有提供泰式湯底~
✨ 甜品飲料區
因為當日8點先入去食 無耐就出左招牌火焰雪山表演
本身諗住食完熟食先食甜品 點知派晒🥺🥺
不過好彩仲有多款精緻小蛋糕 / 格仔餅 / 木糠布甸/ 朱古力 / 雜錦水果碗等等
飲品方面除左有包杯咖啡檸檬茶 仲可以任飲珍珠奶茶 (原味 / 芋頭 / 蜜瓜味)或者排毒香茅水 / 果汁添~