2023-10-29
秋風起,當然係時候食羊腩煲同打邊爐啦!原來尖東的二鍋頭就可以一次過滿足哂兩個願望。 佢既任食火鍋放題係可以先選惹味雞煲,黑椒豬手煲或者火熖牛尾煲。餐廳主打牛肉,大家可以按自己喜好,叫精選牛肉火鍋放題、安格斯牛火鍋放題或特級極上和牛。最後,加$88仲有羊腩煲。 🔸火熖牛尾煲:平時食得多雞煲,所以今次決定叫牛尾煲。牛尾煮得好諗,又好入味,加埋佢秘製既醫汁非常好食!🔸羊腩煲:羊腩煲絕對對得住價錢!羊腩煲非常足料。羊腩煲加入鮮冬菇、冬筍、炸枝竹、馬蹄、南乳等熬製,唔錯唔錯!羊腩炆得岩岩好,唔會好硬,亦無膻味。🔸牛肉火鍋放題:湯底絕對係今日既重點!首先湯底有好多選擇,但大家一定一定要試養生滋補鷓鴣鍋。店員上菜前都專登介紹一下依個心機之作。原來廚房用左十個鐘以上去煮依個湯底。首先廚房會蒸鷓鴣,再將佢既肉汁加埋雞湯、五指肚毛、蟲草花、圓玉、紅棗、杞子等再煲。飲落去非常清甜,一啲都唔油膩,絕對係養生之選!所以一定要係落食材前飲一飲湯!牛肉方面,我就叫左安格斯牛。我就首推美國牛胸腹、安格斯牛板腱同封門柳。牛味都好濃郁同埋肉質嫩滑。至於其他配料方面,我就介紹花枝片、花枝丸、鵝腸同醬爆肉丸。配料都非常高質,
至於其他配料方面,我就介紹花枝片、花枝丸、鵝腸同醬爆肉丸。配料都非常高質,絕對唔係平時係出面火鍋放題食到既普通野。順帶一提,二鍋頭既丸都係台灣送黎,同平時食開既都好不同!