2022-08-10
第一郡🇻🇳衛詩雅同都有推介嘅越抵食地道越南菜🇻🇳越南人主理香料調味都好正宗😍完全食過無得返轉頭🤩weekend晏晝去都要等個幾鐘🥺小店簡約但係嘢食越有水準🤤必食!!!期間見keep住有人嗌外賣😉﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/蟹膏蕃茄湯檬粉🦀️ $60/ (5/5)滿分首選🤩飲第一啖湯已經好驚艷🥳最特別係蟹膏磚🦀濃郁又足料 老闆諗到蟹肉蟹膏同蛋溝埋嘅配方方便懶人可以食到啖啖蟹嘅鮮味🥰配料好多:九層塔🌿滑溜豬紅 索湯豆卜 大舊鮮甜蕃茄🍅同彈牙扎肉🐖檬粉白色望落似米粉 原來係全米造嘅麵🍜最尾成碗清晒🤩/烤豬肉撈檬🐖 $60/ (4.8/5)滿瀉嘅豬肉山🐖烤過所以炭燒味好惹味又有微焦 加上花生🥜口感豐富😍撈檬嘅汁已經預先落咗 魚露青檸酸甜味調較得perfect🫙同一般嘅汁好唔同🤩金不換🌿都好正/越式法包🥖 $50/ (4.4/5)見個個都話必食🥰法包烘到脆身咬到鬆化嘅口感 唔會外皮過硬🥖餡料好清新 醃蘿蔔🥕絲加菜好解膩爽脆🥒扎肉 腩肉同肉鬆🐖足料 唯獨覺得多啲啲肝醬會整體juicy啲🤤/越南滴漏咖啡☕️ $32/ (4/5)一層煉奶🥛放喺杯底 上面有滴漏咖啡☕️烘焙味好濃郁 本身飲會有啲苦 但係撈
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/蟹膏蕃茄湯檬粉🦀️ $60/ (5/5)
/烤豬肉撈檬🐖 $60/ (4.8/5)
/越式法包🥖 $50/ (4.4/5)
/越南滴漏咖啡☕️ $32/ (4/5)
一層煉奶🥛放喺杯底 上面有滴漏咖啡☕️烘焙味好濃郁 本身飲會有啲苦 但係撈匀味道好平衡🥰比起平時latte會更重奶甜味🤤越南風味
可惜嗰日米紙蝦卷🦐賣晒🥺另外斑斕綠豆糕都好想試💚一定要encore再試😍
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎