2022-02-16 1019 views
我好鍾意飲奶茶,一直都想搵有咩茶餐廳嘅奶茶係好飲,以前會好鍾意金鳳,因為食咗10幾年,而且佢係奶味比較突出嘅奶茶,呢間係茶味比較突出,喺成年前已經試一次,今次特登再試都冇退步,甚至有奶茶關注組都有推介過,為嘅就係一杯瓦煲奶茶。 北記係一間係觀塘牛頭角街市熟食中心既餐廳,熟食中心係上世紀八十年代建成,而北記係1968年就開業,最初係牛頭角下邨8 座樓梯口擺檔,之後先搬入去熟食中心。餐廳由擺檔開始已經係用瓦煲沖茶,由店主跟爸爸幫手個時已經用緊。瓦煲而家係買少見少,因為佢唔耐用,一個瓦煲可能用一兩年就要換,所以好多茶檔都嫌麻煩,用不鏽鋼嘅黎沖。不過瓦煲保溫效果好,傳熱同埋散熱比較慢,所以冇咁易沖茶沖到過火,所以沖出嚟嘅奶茶唔止無苦澀,而且仲有好香濃嘅香味,入口溫潤但唔會搶風頭,老人家飲都唔會覺得好濃。店主話好多老人家日日黎飲,最老嗰個有90歲,所以店主堅持平民價錢但品質不減,對得起日日幫襯嘅街坊。老人家鍾意飲茶走,即係用煉奶而唔係用糖沖嘅奶茶,口感更加順滑,除左嘢飲,呢度嘅豬扒麵都係好多人會食嘅嘢。因為熟食中心係80年代起,所以呢度有大排檔嘅味道,可以見到天花大風扇、粉紅色牆磚階磚,而北記就

因為熟食中心係80年代起,所以呢度有大排檔嘅味道,可以見到天花大風扇、粉紅色牆磚階磚,而北記就喺熟食中心嘅角落,可以見到大大個白底紅字嘅招牌,即使係朝早都差唔多座無虛席,雖然熟食中心好似好冷清,但北記絕對唔會。餐廳環境當然唔算好理想,因為唔係新式嘅熟食中心,不過都算企理。

餐牌非常簡單,有好常見嘅公仔麵、沙嗲牛、炸雞翼、飛碟、奶茶咖啡,而我點嘅就係最多人食嘅雪菜豬扒麵,價錢平民只係$35包埋嘢飲,冷熱嘢飲都係同價。
1️⃣ 雪菜豬扒麵 💰35(👅: 7.5/10)
雪菜豬扒麵
豬扒份量夠多,而且好細心已經切到一條條方便食客,咬落去幾鬆軟,肉質唔會太實,唔鞋口,唔會好乾身有少少肉汁,外層唔算脆口因為已經浸左落個湯度,食落去係醃得入味,唔多肥膏,香茅嘅味道比較突出,不過好似食到少少花椒八角味,有啲人覺得味道有啲鹹,不過我覺得可以接受。

湯底就冇豬扒嘅味道咁重,唔係用調味包,鹽味比較突出,唔會係想飲嘅湯,主要係靠豬扒既味道。

而雪菜同平時嘅唔同,顏色比較綠啲,而且硬身啲,咬落爽口,食落去唔會太鹹。

麵方面係用大光面,生熟程度算啱啱好,唔會太腍亦都唔會太硬,佢嘅辣椒油夠香夠辣,落少少令到味道提升唔小,呢個價錢來講可以接受,感覺豬扒麵同大坑嘅炳記茶檔好似。
1️⃣ 煎蛋、牛油多士 💰0(👅: 7.5/10)
豬扒麵
如果淨係叫一個餸既豬扒公仔麵,會配煎蛋、牛油多士。多士夠熱辣辣,咬落去夠脆,食落去有牛油嘅味道,牛油份量多。煎蛋就覺得油膩左啲,蛋黃係啱啱熟,整體就比較普通一啲。
2️⃣ 熱奶茶 💰0(👅: 9.5/10)
所有嘅麵餐已經包左野飲,所以就可以試呢度嘅瓦煲奶茶,用傳統瓦煲煲,所以特別保溫,有問過店主用瓦煲係咪會特別好飲,佢就話其實冇咩特別只不過用左瓦煲幾十年,個茶底唔好飲用瓦煲都唔會好飲。

熱奶茶
奶茶一入口非常順滑,輕身唔鞋口,芳香順喉,茶底好濃郁,茶味同平時有啲唔同不過好突出,但唔會因為落咗太少奶而令到佢有澀味或者酸味停留喺口腔,所以茶同奶嘅比例啱啱好,茶同奶嘅比例大概係六四,所以茶味會比奶味突出,但絕對唔會喧賓奪主,如果鍾意茶味出啲嘅話呢杯好啱你飲,要挑食嘅就係奶茶未夠厚身,無掛杯。

成日覺得一杯好飲嘅奶茶,就算唔使落糖都好飲,呢杯真係完全做到,因為佢奶嘅份量已經有足夠甜度。飲完呢杯覺得佢唔止係觀塘最好飲,都算係我嘅top1/2嘅香港熱奶茶。
🌟食物方面就正常冇咩特別,勝在即叫即做,熱辣辣,唔知點解每一個出名買奶茶嘅地方都係食豬扒麵,好似大坑嘅炳記,如果係為食呢度嘅嘢就唔使特登嚟。

如果你好鍾意嘆香港嘅熱奶茶,咁呢度嘅應該唔會令你失望,唔會輸比中環蘭芳園、上環炳記茶餐廳、大坑炳記茶檔,呢度嘅係茶味比奶味突出,如果你鍾意奶味突出啲嘅,灣仔嘅金鳳一直都係我嘅最愛。要挑剔呢度嘅就係夏天嚟嘅話會有啲熱,因為呢度始終係熟食中心,唔係新式嗰啲有冷氣。

咁用瓦煲沖奶茶究竟係咪好飲啲,唔敢講,可能係因為茶底好,可能係師傅技術好,亦都可能係因為瓦煲,瓦煲可能只係呢度沖奶茶嘅習慣,不過瓦煲奶茶史會買少見少,係呢個年頭仲可以有機會品嚐,已經係最值得珍惜嘅一件事。再加上呢度有好濃厚嘅港式味道,朝早嚟幫襯過幾次,見到有唔少食客都互相打招呼,有傾有講,完全冇隔膜,睇嚟呢度唔止係食一碗豬扒麵同飲一杯奶茶咁簡單,而係食香港嘅風味同埋濃厚嘅人情味。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: $35pp (服務費: NA)
2021-11-12
$35 (Breakfast)
雪菜豬扒麵
豬扒麵