2021-11-13
在圓方唔知食乜,途經呢間打著北海道菜旗號的餐廳, 就決定試一試。北海道嚟講,我最喜歡食湯咖哩,每一間都有其不同的湯底,有香料重的,有肉味濃的,見到menu有湯咖哩揀,二話不說便選擇了雞的一款 ($158), 可惜唔似日本餐廳咁有得揀辣度,結果為咗迎合大眾口味,當然唔辣,食得唔夠過癮。雞件有啲乾,蔬菜似就咁灼熟,完全食唔出北海道的味道,失望。 冬菇海膽天婦羅 ($138), 望張相感覺好勁, 上下兩片冬菇夾住中間的海膽,叫嚟試試啦, 炸衣唔脆、兩片冬菇已經乾爭爭,海膽亦吃不到其鮮味,$138元兩件,貴而無味。其他天婦羅亦都麻麻, 除了蘆筍較好之外。 銀鱈魚西京燒($165),極級失望,魚肉勁乾無汁的,西京燒一般個皮都會燶燶地,但呢次係全黑,毫無魚味,我覺得嘥錢。