2021-04-09 2120 views
睇完中醫同男友出左深水埗買電腦野,行行下已經天黑好肚餓,男友話想食拉麵就搵左呢間試下~我叫左清湯豚骨拉麵,男友叫左蝦湯丸京拉麵,另外加咗份小食七味炸雞😁豚骨拉麵有三塊叉燒,蛋同荀,清湯湯底清得黎幾鮮味,我食左一半再加呢度自家製既辣醬同生蒜,別有一番風味😊雞蛋流心蛋黃偏紅色好靚仔,蛋黃食落好香👍麵底份量都唔少,麵質軟硬適中夠彈牙😋叉燒偏薄身但好滑,個人認為唔比慢煮既真叉燒輸蝕😯😯蝦湯丸京拉麵湯底非常濃郁鮮甜!食每啖麵都掛有滿滿既蝦湯,超級香!🤤 男友最後仲飲晒啲湯😂慢煮叉燒食落多咗陣煙燻香味之餘仲比較濃味偏鹹,有啲啲似厚兼淋身既parma ham,同樣都好滑👍👍七味炸雞好夠味,微微既辣令人特別開胃👍我個人略嫌外層炸得油膩左丁丁,但裡面雞肉係超過程嫰滑juicy👍😊第一次試慢煮既叉燒拉麵同咁真材實料濃郁既蝦湯拉麵😁 好有驚喜!!😎p.s. 另外真係好想讚下呢度既環境!係深水埗呢個舊區想搵個衛生啲既洗手間都幾困難,而呢間餐廳係自己有個非常乾淨企理既洗手間,好為員工同食客著想,大讚!!👏👏👏

自家製辣醬

雞蛋流心蛋黃偏紅色好靚仔,蛋黃食落好香👍
清湯豚骨拉麵

麵底份量都唔少,麵質軟硬適中夠彈牙😋
叉燒偏薄身但好滑,個人認為唔比慢煮既真叉燒輸蝕😯😯

男友最後仲飲晒啲湯😂

七味炸雞

七味炸雞好夠味,微微既辣令人特別開胃👍

2021-04-09
  • 叉燒