經開深水埗唔知食乜,即時上網睇吓有咩餐廳推介,見到呢間拉麵店評價幾好,仲話好食到排長龍,就即管去試吓。6:30pm左右去到,唔駛等位即刻入得。-蝦湯丸京拉麵:見到呢款麵係3塊叉燒+3塊真叉燒,就點呢款試吓有冇咩分別。普通叉燒就細塊小小,食落鹹d;真叉燒d肉質就嫩d,不過浸咗湯度,其實食落差唔多。蝦湯嘅口感比較厚,杰d,味道都正常,幾好味,又未去到好驚艷。份量好足,食完一碗已經超級飽!豚骨拉麵:試咗啖湯,又係好厚好杰,但就偏油。沙律炸雞:上枱時熱辣辣,即叫即炸👍🏻皮薄都幾脆,有小小7味粉辣味,我覺得比拉麵有驚喜!每日都有不同湯底人均$120,食得夠飽,味道唔錯,可以一試👍🏻
6:30pm左右去到,唔駛等位即刻入得。
份量好足,食完一碗已經超級飽!

豚骨拉麵:試咗啖湯,又係好厚好杰,但就偏油。

每日都有不同湯底

人均$120,食得夠飽,味道唔錯,可以一試👍🏻
2024-09-17 280 views
我所謂味道取勝,即係話除咗味道好之外,基本上冇乜好。但係作為食肆,味道好就係最緊要。佢規矩多多,而且不定時營業,完全唔理顧客嘅感受,你要嚟就嚟,唔嚟就罷。佢哋嘅叉燒係幾好味,麵質都係硬度適中,湯底夠味之餘,又有回甘。地方只係一般乾淨,待應態度都普普通通,食物選擇亦冇乜得揀,但係食物整體品質上,算係少有。附近亦冇競爭對手,可謂係獨市生意。其實我已經去過4,5次,但係只有一次食得到,即使係佢講明嘅營業時間,都係隨時唔開門,真係冇計。
2024-08-08 797 views
這間拉麵店一直人氣高企,在香港有五間分店。今日假期就一早同朋友去排隊試一下。❇️丸京拉麵(清湯)意想不到的美味,湯底清新,是可以飲完的湯底。拉麵是幼麵,很彈牙,而且很掛湯。大大塊叉燒佈滿成碗麵,有真叉燒三塊、慢煮叉燒三塊。肉味都嫰滑,還有油脂香氣!大大碗非常超值!醬油糖心蛋,很有蛋味,味道很好,而且流心。另外,筍很鮮甜,沒有臭味!❇️丸京拉麵(蝦湯)蝦湯真係十分出色!面頭鋪滿櫻花蝦,湯底鮮甜又濃郁。叉燒同麵質都和清湯一樣配置,所以不重覆。

❇️丸京拉麵(清湯)
意想不到的美味,湯底清新,是可以飲完的湯底。
拉麵是幼麵,很彈牙,而且很掛湯。
大大塊叉燒佈滿成碗麵,有真叉燒三塊、慢煮叉燒三塊。
肉味都嫰滑,還有油脂香氣!大大碗非常超值!
醬油糖心蛋,很有蛋味,味道很好,而且流心。
另外,筍很鮮甜,沒有臭味!
丸京拉麵(清湯)

❇️丸京拉麵(蝦湯)
蝦湯真係十分出色!面頭鋪滿櫻花蝦,湯底鮮甜又濃郁。

叉燒同麵質都和清湯一樣配置,所以不重覆。
丸京拉麵(蝦湯)

丸京拉麵(清湯)
丸京拉麵(蝦湯)
2024-03-21 2230 views
麵屋丸京是一家位於深水埗的日本菜拉麵餐廳,我最近在香港能仁專上學院開會後來到這裡用午餐。進入餐廳後,我立刻被它充滿日本風格的裝潢所吸引,整個氛圍讓人感到舒適且溫馨。餐廳內的點餐系統非常簡單,和日本的拉麵店一樣,讓我能夠輕鬆地選擇想要的菜單。儘管餐廳人潮眾多,但是我們等候大概十分鐘後還是能找到一個舒適的座位。我點了他們家的招牌菜丸京拉麵,這碗湯頭非常豐富濃郁,讓人垂涎欲滴。拉麵本身的口感彈牙,配上鮮嫩的叉燒肉,每一口都充滿著美味。另外,我還點了他們的香蔥沙律炸雞。這道菜給人留下了深刻的印象,雞肉鮮嫩多汁,外層的麵衣炸得酥脆,搭配美味的蛋黃醬,簡直是絕配!而且還有免費的軟飲料供應,為整餐增添了一份愉悅。整體而言,麵屋丸京給我留下了極為深刻的印象。這裡的食物美味可口,服務態度也非常友好。雖然餐廳有些擁擠,但這也證明了它的受歡迎程度。

香蔥沙律炸雞

2024-03-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
香蔥沙律炸雞
  • 七味炸雞
2024-03-16 1566 views
呢間拉麵店想試好耐,因為佢個真•叉燒拉麵個圖吸引到,於是上星期拉左個朋友黎深水埗分店食。一嚟到門口見到要排隊,就知道呢間嘢一啲都唔簡單,等就唔係好耐,大約15分鐘就安排到入去坐。然後就同朋友叫左兩碗真•叉燒拉麵🍜,朋友嗰碗走蔥同加麵(+$15)(遠啲嗰碗),而我就再加咗3塊普通叉燒(+$15)(近嗰碗),想試下同真•叉燒有咩分別。點知真係冇令我失望,兩款叉燒味道係冇咩分別,純粹大塊同細塊嘅分別(我認為),叉燒偏瘦但唔鞋口同冇渣,唔錯;個麵幾煙韌彈口,軟硬適中;湯底幾濃郁唔太稀,加上個湯底有層油脂,令個湯底幾滑;至於麵上嘅配菜,例如荀同溏心蛋就正正常常🥲。唔知點解每次食拉麵嘅溏心蛋用筷子開半總係有種治愈🤤然後同朋友食個七味炸雞就有點失色🥲🥲🍗,炸粉偏厚,七味粉唔多唔太夠味,要點沙律醬先抵觸到。下次再有機會食的話,轉食佢個香蔥沙律炸雞,可能會畀呢個好食啲😗。總括成餐飯再加一人一罐可樂,$308理單,不過不失,價錢正常合理,叉燒拉麵賣相有特色,可以再返食。

真•叉燒拉麵

,叉燒偏瘦但唔鞋口同冇渣,唔錯

唔知點解每次食拉麵嘅溏心蛋用筷子開半總係有種治愈🤤

自家製七味炸雞

2024-03-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
真•叉燒拉麵
自家製七味炸雞
2024-03-12 1196 views
閒日8:00食,難得唔係好使排隊,但同時都好傷心,賣晒濃湯,所以焗住揀其他湯底~.🍴丸京拉麵+背脂湯底 (要+$10)- 因為被迫揀第二隻湯底,先試到原來呢度嘅背脂湯底係咁好食,超有驚喜,又香又滑口- 叉燒有兩款之分,真叉燒口感好嫩滑,好好食- 麵質都好彈牙.🍴丸京拉麵 + 蝦湯(要加$12)- 朋友就叫咗呢個湯底試,櫻花蝦好充足,只係略嫌鹹咗啲啲,但都好香濃- 其餘嘢同上面碗拉麵冇咩分別.見餐廳仲有其他特色湯底,可以留意日子嘗試。.Overall, 覺得丸京拉麵算係香港A級拉麵👍🏻
🍴丸京拉麵+背脂湯底 (要+$10)
- 叉燒有兩款之分,真叉燒口感好嫩滑,好好食
- 麵質都好彈牙

🍴丸京拉麵 + 蝦湯(要加$12)
- 其餘嘢同上面碗拉麵冇咩分別

見餐廳仲有其他特色湯底,可以留意日子嘗試。
Overall, 覺得丸京拉麵算係香港A級拉麵👍🏻
2024-03-09 866 views
我黎過2次,一次等左一陣,放棄了,一次,原來例休日。今次辛勞工作宁,想獎勵下自己,就一條冷黎食個麵。本來想食個限定丸京拉麵,但係我又驚食唔到餃子,餃子狂迷嘅我決定食個極上拉麵自,為嘅係食到餃子而又唔會過飽嘛!一黎到係餃子,本來想等,但係真係要等十分鐘左右,真係太肚餓了等唔切了,食左2件,個麵先到。個餃子皮夠薄,其實都似係超巿買到嘅日本餃子,水平不錯。煎得夠脆夠香,肉菜同皮比例很好,食到晒咁多嘢味道,誰也無搶誰嘅味!主角出場,個麵質感係爽硬嘅,啱我口味,湯底我要了濃湯,所以一路飲湯,係好厚實,但不口渴,當然拉麵店做得住肯定無味精,濃得黎唔太咸,總體個叉燒薄左少少,不過掛湯後同夠林入口即溶,都滿足嘅。整體啱我口味,難怪長期排隊。我會再來的。我會再來的。
我黎過2次,一次等左一陣,放棄了,一次,原來例休日。
今次辛勞工作宁,想獎勵下自己,就一條冷黎食個麵。
整體啱我口味,難怪長期排隊。我會再來的。
我會再來的。

2024-01-15 901 views
今日去咗間人氣勁旺既拉麵店,真係行到攞號碼牌就已經開始流口水。坐低之後,點咗份濃厚豬骨湯底拉麵,湯底郁到差點頂到個天花板,既濃郁又唔膩口,係每一啖都品嚐到豬骨既真髓。叉燒嘅話,啖啖肉感,腍到化喺口,再加上啲筍片脆得嚟又唔失多汁,真係啱晒我呢啲愛食之人。撈埋嗰陣薄脆既炸雞皮,加上沙律醬味道更加鮮美難擋🤤。面條部分,我係鍾意啲Q彈牙硬,所以今次食得特別開心。食物之外,仲要提提店員,服務貼心又唔急躁,即管大排長龍,顧客多到爆煲,佢地都係面帶微笑,提供熱情服務。總括來講,今次來呢間拉麵店食飯真係滿足到我,對個豬骨湯底同叉燒真係讚唔絕口,會推介比啲朋友嚟試吓。下次要早啲嚟,希望下次可以搶到個蝦湯底試下新滋味啦!😋🍜👍

2023-11-15 1334 views
📋 Revisit : Yes味道(7.5/10) 環境(7/10) 服務(7/10) 抵食(7/10)****************麵屋丸京的拉麵的外貌和一般的很不一樣,份量看來非常多,另外一個特別之處,是有分真叉燒和一般叉燒。我點的是丸京拉麵,有三大塊真叉燒。真叉燒的確是比較美味,味道較香和軟滑。而和一般叉燒相比,真叉燒味道上也取勝,可是口感我會希望是厚一點,好像平時的叉燒一般。選了濃豬骨湯底,配上的麵條挺香,是高脂和高碳水的組合,哈哈,但美味呢。其餘的蛋和筍,反而是筍令我更深刻印象,因為相當入味。📜🍜🍜丸京拉麵 $100
📋 Revisit : Yes

味道(7.5/10) 環境(7/10)
服務(7/10) 抵食(7/10)
****************

📜🍜
🍜丸京拉麵 $100
Type of Meal
Lunch
2023-11-12 793 views
食物:蝦湯太鹹,真叉燒太肥太鹹食完之後全日都非常頸渴清湯:普通,冇特別,真叉燒太肥太鹹溫泉蛋好食炸雞夠熱夠脆餃子普通冇特別服務:女店員service 差,態度不好,不會再食
食物:蝦湯太鹹,真叉燒太肥太鹹
食完之後全日都非常頸渴
清湯:普通,冇特別,真叉燒太肥太鹹
溫泉蛋好食
炸雞夠熱夠脆
餃子普通冇特別
服務:女店員service 差,態度不好,不會再食
蝦湯真叉燒拉麵
清湯真叉燒拉麵
七味炸雞
今晚同朋友嚟到丸京拉麵食,六點半嚟到已經要排隊排到接近七點先有得食。🍜我叫既係真叉燒拉麵配小蝦乾清湯🦐[💵$108]我琴日冇影相😭所以用返ig以前嘅story,下圖係丸京拉麵,有三塊普通叉燒(左)同三塊真叉燒(右)🐖 [💵$100]我通常都會去深水埗呢間因為深水埗呢間有蝦湯🦐,但其他分店例如荃灣就冇。我最鍾意嘅湯底係小蝦乾清湯,清得嚟又鮮甜,而且有濃郁嘅蝦油味,豬骨湯同蝦味都可以清晰咁食到,配上掛湯嘅拉麵食係一流。🍲⭐要注意嘅係小蝦乾清湯得星期一同三先有,星期四至六做嘅係濃湯!丸京嘅拉麵質素喺香港係tier one,叉燒有分普通叉燒同真叉燒,真叉燒即係慢煮叉燒🐷咬落爽口唔油膩,中間嘅筋部仍然保持豬肉嘅油香🐖所以如果嚟食丸京一定要食佢嘅真叉燒。雖然真叉燒拉麵價錢有少少貴,但如果你想平平地咁食其實佢普通嘅豚骨湯拉麵都係78蚊。🥢至於配菜方面,唔可以唔提嘅係佢嘅筍好爽口,而且好吸湯,配上湯食落好正。我嚟咗三次,雞蛋都係半熟火喉啱啱好🍳坐吧檯會見到師父親自整呢個拉麵,佢會好大力咁chok個麵,chok走拉麵嘅鹼水味。等待嘅時間會耐少少,但可以見到呢度師傅嘅誠意。⏳真心推薦呢度嘅真叉燒拉麵🍜而且
[💵$108]

丸京拉麵

真心推薦呢度嘅真叉燒拉麵🍜而且丸京分店開嘅地方主要都係九龍同新界,舖租唔貴,所以佢哋拉麵嘅價錢都唔會太貴💵相比起港島嘅拉麵幾抵食同性價比高!👍
2023-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-10-29 641 views
前幾天我到了麵屋食拉麵,點了炸雞和兩碗鎮店拉麵。炸雞熱騰騰的,味道一流,調味適中,女兒也大讚美味!拉麵湯底不會太鹹,非常好吃!豚肉軟滑,配合拉麵是非常夾,小朋友也可自己吃完一碗!女兒還說可以吃兩碗呢!下次會再試其他湯底同拉麵。適逢店舖3週年,有烏龍茶或汽水贈送,真是很好呢,積分還有雙倍贈送。最後我們加了餃子,有5隻,外皮脆,跟日本吃的真是還原度很高。仲有粟子雪糕想試,不過太飽啦,下次會再來一試,大推!
2023-10-23 790 views
網上見到呢間拉麵店提供慢煮叉燒, 就過黎試下。 叫左柚子胡椒湯底既丸京拉麵 內含 真叉燒同普通叉燒 /蛋/旬呢度冇得揀麵既粉量同粗幼度上一麵見到其實叉燒唔止6片,份量亦算多。首先試湯底, 胡椒香而不辣,唔鹹亦有柚子香, 非常唔錯。之後分别試左2種唔同既叉燒普通叉燒偏鹹, 覺得似西式火腿;真叉燒如食評所講, 有肉味,不過覺得太薄。麵麥味不足, 如果麵再硬少少會更好。溏心蛋好有蛋味,最驚喜反而係旬, 喺香港拉麵店食到既通常都臭,難得呢間係好食的。湯底:4/5分麵: 3/5分叉燒:3.5/5分
網上見到呢間拉麵店提供慢煮叉燒, 就過黎試下。
叫左柚子胡椒湯底既丸京拉麵
內含 真叉燒同普通叉燒 /蛋/旬
呢度冇得揀麵既粉量同粗幼度

上一麵見到其實叉燒唔止6片,份量亦算多。

首先試湯底, 胡椒香而不辣,唔鹹亦有柚子香, 非常唔錯。

之後分别試左2種唔同既叉燒
普通叉燒偏鹹, 覺得似西式火腿;
真叉燒如食評所講, 有肉味,不過覺得太薄。
麵麥味不足, 如果麵再硬少少會更好。

溏心蛋好有蛋味,最驚喜反而係旬,
喺香港拉麵店食到既通常都臭,
難得呢間係好食的。

湯底:4/5分
麵: 3/5分
叉燒:3.5/5分
2023-10-23
Type of Meal
Lunch
2023-08-28 2682 views
今次去呢間拉麵店門口已經出現人龍,主要佢地座位唔算多,不過既然有人肯等,睇黎都值得一試😏 可惜我去食既時候已經賣曬濃湯,連餃子都冇埋🥲 坐位方面佢有自助既蒜同辣醬調味,仲有盒紙巾比客人用,有紙巾係我會著重既一點黎,值得一讚😎我地叫左黑蒜油清湯(+$10)既真叉燒拉麵($108),佢真叉燒我感覺係一d比較生d既日式叉燒,幾好食既,佢仲有隻蛋比埋我,而呢個黑蒜油湯好好飲,鐘意黑蒜味既都值得加錢轉😋另一碗我地叫左清湯豚骨拉麵($78),不過我地呢碗就走蛋(-$10)仲平$10,佢呢個豚骨拉麵其實就都係叉燒黎,不過今次既叉燒就燒得比較熟既,佢既清湯我覺得實際係醬油湯黎既,亦都幾好味👍🏻佢既然冇餃子,我地轉嗌佢既自家製七味炸雞($38),呢個炸雞佢新鮮即炸,好熱,我要灘一陣先食到😂 不過熱係好事黎,點埋個沙律醬食好match👏🏻呢間拉麵店真係唔錯,係要排隊有d辛苦,因為佢要室外排,天氣熱就更加覺得辛苦,可能去其他分店食會更好‼️

2023-07-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-08-22 1199 views
丸京食過幾次荃灣個間,深水埗總店第一次食。深水埗店無我最鐘意既地獄指天椒湯底,所以叫返濃湯(豬骨),麵款同軟硬無得揀,揀左一碗真叉燒同一碗普通叉燒(普通叉燒無特別,真叉燒用慢煮方法去煮所以夠淋夠滑但重肉味)。麵係直麵無鹼水味夠爽,食到最後都唔會淋而且有麵香幾好食。豬骨湯中等厚度少少杰身,仲有少量油脂,但飲落唔覺肥膩,濃得黎又唔會咸,唔小心飲到見底。整碗麵我比90分,如果叉燒可以再香d,個湯再熱多少少就可以95分除左拉麵,深水埗店個炸雞同餃子講真係拉麵店數一數二,可以去到試一個小食。
丸京食過幾次荃灣個間,深水埗總店第一次食。