2019-05-05
上網得知 樂壽司 開業六週年,推出了$666的週年lunch套餐,緊係要後食下啦!前菜開胃沙律刺身六款北海道帶子,師傅加份了岩鹽及柚子,令人更開胃赤蝦,配上黑魚籽及小菊花真鯛,加上乾昆布油甘魚腩,有厚度令人一試難忘鮫魚,配有紫酥花、薑苗,而且表而輕燒,魚油突出鯖魚,夾住芽蔥、薑蓉,有一番新感覺壽司六件生蠔壽司-第一次食生蠔壽司,口感creamy 與壽司有略不相配既感覺。甘目鯛- 輕輕滾了表面,突出了鮮魚蟹肉蟹膏蟹籽- 蟹味十足!鮮甜銀魚 - 配紫菜,帶帶甜甜的味道,更帶魚油香池魚- 配帶蔥油薑花海膽壽司- 為左唔讓紫菜淋掉,包完要即食呀!海膽口感creamy ,為了保持新鮮,看似剛才從雪櫃拎出黎,略厭有略冰冷!味噌湯加蟹肉燉蛋燉蛋加入大量蟹肉,提升了燉蛋的鮮味,熱騰騰的燉蛋令人窩心綿綿!甜品以黑芝麻雪糕作結。黑芝麻味道濃郁,有別於平常食得到的黑芝麻雪糕!整體黎講,樂壽司 睇落份量唔多,卻能夠滿足我們的胃,$666呢個lunch set 剛剛好!
前菜
開胃沙律
刺身六款
北海道帶子,師傅加份了岩鹽及柚子,令人更開胃
赤蝦,配上黑魚籽及小菊花
真鯛,加上乾昆布
油甘魚腩,有厚度令人一試難忘
鮫魚,配有紫酥花、薑苗,而且表而輕燒,魚油突出
鯖魚,夾住芽蔥、薑蓉,有一番新感覺
壽司六件
甘目鯛- 輕輕滾了表面,突出了鮮魚
蟹肉蟹膏蟹籽- 蟹味十足!鮮甜
銀魚 - 配紫菜,帶帶甜甜的味道,更帶魚油香
池魚- 配帶蔥油薑花
味噌湯加蟹肉燉蛋