2022-05-01
係一間我經常都幫襯嘅餐廳,賣相靚又好食環境又chill😍餐廳以花卉爲主題,會加入食用花於甜點主食甚至飲品。環境有格調以雲石紋搭配灰黑色,內裏空間相當大,設有落地窗口位置更擺放了木長椅,半開放嘅位置更可以攜同狗狗🐕總之非常適合假日或放鬆食個brunch chill下😍——Lunch 11am-2:30pm 餐湯+主菜+餐飲Tea其實都係同一個Menu差唔多價錢但反而少咗餐湯—👓Fleur Lover $128鬆餅、忌廉、新鮮雜莓生果、堅果、有機楓糖漿、食用花喺餐廳招牌之一,賣相鮮艷又少女心真係打卡一流。其實係偏甜點,蛋糕底質感其實似荷蘭鬆餅軟綿綿又甜甜的,再淋上楓糖漿好正,望落份量好細但其實相當包肚而且都幾漏,好彩佢嘅水果款式相當多例如有桑莓無花果,令整個甜點帶酸甜味。鬆餅中間亦有藍莓醬增添左層次!面頭中間嗰舊係意大利cream cheeses,好輕盈唔會漏但質感又似雪糕creamy,總之撈埋鬆餅一齊食好正!評分:9/10👓Avo Lover $128牛油果、自家製醃刁草加拿大三文魚、乾蔥牛油他他大阪燒、溏心蛋、紅菜頭沙律、食用花鍾意食牛油果嘅朋友會好鍾意,牛油果creamy 滑身又加入
——
Lunch 11am-2:30pm 餐湯+主菜+餐飲
Tea其實都係同一個Menu差唔多價錢但反而少咗餐湯
—
鬆餅、忌廉、新鮮雜莓生果、堅果、有機楓糖漿、食用花
評分:9/10
鍾意食牛油果嘅朋友會好鍾意,牛油果creamy 滑身又加入左少許青檸汁所以感覺更清新。雖然牛油果好漏但依款菜式份量偏少,唔夠飽肚感😂
評分:7/10
味噌加拿大三文魚、煎意大利飯、炒雜菌、蔬菜沙律、味噌醬、食用花
三文魚扒相當大塊而且煎到好香滑好嫩,本身用味噌醃製三文魚然後再淋上味噌醬,所以整體味道好濃郁,有少許日本風味。伴菜好有趣將飯煎成一個飯餅,有飯焦脆卜卜,但飯粒反而食唔出係意大利飯而係有啲淋淋地癡牙😂不過整體來講呢個菜式都好好食,同埋有隻流心蛋😚
評分:8.5/10
鹿兒島豬扒、竹炭麵包、自家製醃紅椰菜、青蘋果椰菜沙律、是拉差沙律醬、食用花
無論麵包定豬扒都相當厚!麵包係脆口但竹炭本身係冇味道嘅。聲稱用上鹿兒島豬扒所以都幾大期望但點知食落好羶⋯其實塊豬係香脆味道又好但太重豬羶味,唔係好接受到😂唔知係嗰日質素定本身一向有問題😂
評分:7/10